General Knowledge >> Geography >> Indian Agriculture
1). Which one of the following statements correctly defines the term transhumance?
A). Economy that solely depends upon animals B). Farming in which only one crop is cultivated by clearing hill slopes
C). Practice of growing crops on higher hill slopes in summer and foothills in
winter
D). Seasonal migration of people with their animals up and down the mountains
2). The country having the largest area under tea cultivation?
A). Brazil B). Russia
C). Bangladesh D). India
3). Sucrose content in sugarcane decreases :
A). if frost occurs during the process of ripening B). if high rainfall occurs during the period of growth of the plant
C). if there is high temperature during the time of ripening D). if there is fluctuation in temperature during the period of growth of the plant
4). The important feature of shifting cultivation is :
A). cultivation by transplantation B). cultivation of Leguminous crops
C). change of cultivation site D). rotating of crops
5). Fertility of soil can be improved by :
A). adding living earthworms B). adding dead earthworms
C). removing dead earthworms D). removing living earthworms and adding dead earthworms
6). Extensive subsistence agriculture is :
A). farming on the slopes of Western Ghats B). Farming in the thickly populated areas
C). farming in the thinly populated areas D). farming the forests of equatorial region
7). What is multiple cropping?
A). When seeds are sown on a piece of land and then seedlings are transplanted
in different fields
B). Dividing a field in two or more parts and then sowing different crops in each
part
C). Raising in succession only one type of crop in the same piece of land D). Raising two or more crops in succession in a year on the same land
8). What type of farming is practised in the densely populated regions of the world?
A). Commercial farming B). Extensive farming
C). Intensive farming D). Plantation farming
9). Crop rotation refers to :
A). method of farming without irrigation in an area of limited rainfall B). farming done on the same land by different people turn wise
C). growing same crop in alternate years D). growing different crops in succession
10). Mixed farming means :
A). growing two crops at the same time B). growing different crops in succession
C). producing crops D). using mixture of manures and fertilizer