>> General Knowledge >> Geography
1). The minimum values of annual receipts of solar radiation occur at
A). the equator B). the tropics
C). the arctic D). None of the above
2). The main objective of centrally sponsored Command Area Development programme is
A). improving the utilisation of irrigation potential B). optimizing agricultural productivity and production from the irrigated area
C). both (a) and (b) D). None of the above
3). The storms or frontal systems develop where
A). air is rising B). atmospheric pressure is low
C). at the equator and in the mid-latitudes D). All of the above
4). The spiral flow in a stream caused by channel shape is called
A). stream flow B). laminar flow
C). turbulent flow D). helical flow
5). The temperature increases rapidly after
A). ionosphere B). exosphere
C). stratosphere D). troposphere
6). The underlying cause of bio diversity loss is
A). poverty and unsustainable development projects B). macroeconomic policies
C). international trade factors D). All of the above
7). The southern Deccan area is in a rain shadow and receives only
A). 50 to 1000 mm of rainfall a year B). 100 to 200 mm of rainfall a year
C). 200 to 400 mm of rainfall a year D). 50 to 400 mm of rainfall a year
8). The second largest continent in the world is
A). Asia B). Australia
C). Africa D). Europe
9). Which of the following is most useful for measuring the shortest distance between two places on the earth and path between them?
A). Atlas map B). Thematic maps
C). Wall maps D). Globe
10). The temperature inversion is
A). whenever the normal decrease of atmospheric temperature B). when the decrease in temperature or moisture or both takes place
C). whenever the normal decrease of atmospheric temperature or moisture or both change with height over a short vertical interval D). All of the above