India Pisiology Questions and answers

  1. General Knowledge
    1. Culture
    2. Economy
    3. General
    4. Geography
      1. Universe
      2. Earth
      3. Atmosphere
      4. Seasons
      5. Rocks and Mountains
      6. Water
      7. Facts about India
      8. India Pisiology
      9. Water in India
      10. India Seasons and Vegetation
      11. Indian Agriculture
      12. India Minerals and Industries
      13. Indian Transportation
      14. Assertion and Reasoning
    5. History
    6. Indian Polity
    7. Politics
    8. Sports
1). The Himalayan mountain system belongs to which one of the following?
A). Fold mountains
B). Volcanic mountains
C). Block mountain
D). None of these
2). The oldest mountains in India according to geographical history are :
A). Satpura
B). Nilgiris
C). Vindhyas
D). Aravalli
3). The highest mountain peak in India is :
A). Kanchenjunga
B). Mount Everest
C). Mt. K2
D). Nanda Devi
4). Which one of the following is the correct sequence of the age of formation - from the youngster to the oldest - of the given mountain ranges?
A). Himalayas, Vindhyas, Western Ghats, Deccan Traps
B). Deccan Traps, Western Ghats, Vinghyas, Himalayas
C). Himalayas, Western Ghats, Vindhyas, Deccan Traps
D). Vindhyas, Himalayas, Deccan Traps, Western Ghats
5). Arakan Yoma is the extension of the Himalayas located in :
A). Kashmir
B). Nepal
C). Baluchistan
D). Myanmar


6). Match the following:
A. Pir Panjal 1. Arunachal Pradesh
B. Dhauladhar 2. Uttaranchal
C. Nag Tibba 3. Jammu and Kashmir
D.Mishimi Hills 4. Himachal Pradesh
Below options are given in A B C D order

A). 4 3 1 2
B). 3 4 2 1
C). 3 4 1 2
D). 4 3 2 1
7). The transport route connecting the Kashmir from Leh crosses the high mountain ranges at the :
A). Pir Panjal pass
B). Karakoram pass
C). Banihal pass
D). Zoji La pass
8). Which one of the following mountains is not the part of Eastern Ghats?
A). Sheravoy hills
B). Javadi hills
C). Nallamala hills
D). Elamalai hills
9). Kodaikanal, the famous hill-station of South India, is situated on :
A). Palani hills
B). Anaimalai mountain
C). Nilgiri mountain
D). Cardamom hills
10). Which one of the following statements is NOT correct?
A). Black cotton soil of north-west India was formed by the weathering of basaltic lava
rocks
B). Sedimentary rocks are distinguished fro other types of rocks by the presence of
distinct layers.
C). Granite has large crystals of quartz, feldspar and mica in it.
D). A metamorphic rock is softer and less compact than its original type.
Go to :
Total Pages : 15