India Seasons and Vegetation Questions and answers

  1. General Knowledge
    1. Culture
    2. Economy
    3. General
    4. Geography
      1. Universe
      2. Earth
      3. Atmosphere
      4. Seasons
      5. Rocks and Mountains
      6. Water
      7. Facts about India
      8. India Pisiology
      9. Water in India
      10. India Seasons and Vegetation
      11. Indian Agriculture
      12. India Minerals and Industries
      13. Indian Transportation
      14. Assertion and Reasoning
    5. History
    6. Indian Polity
    7. Politics
    8. Sports
1). Which of the following soils is most suitable for cultivation of cereals?
A). Alluvial soils
B). Red soils
C). Laterite solid
D). None of these
2). Which of the following types of soils have a erked capacity to retain water?
A). Desert soil
B). Laterite soil
C). Red soil
D). Regur soil
3). Under which climatic conditions do the laterite solid develop?
A). Wet tropical climate
B). Hot and dry climate
C). Cold temperature climate
D). Mediterranean type of climate
4). Deforestation results in :
1. flora destruction
2. fauna destruction
3. ecological misbalance

A). 2 and 3
B). 1, 2 and 3
C). 1 only
D). 1 and 3
5). The soil formed by the deposition of silt brought by rivers is :
A). alluvia soil
B). red soil
C). black soil
D). pod soil


6). The Red soils develop a reddish colour due to :
A). deforestation and over-grazing
B). the presence of potash and magnesia
C). tropical monsoonal climate
D). a wide diffusion of iron in ancient crystalline and metamorphic rocks
7). Which of the following soil is very hard to cultivate?
A). Alluvial
B). Black
C). Red
D). Sandy
8). The soil which is a mixture of sand, clay and silt is known as :
A). loamy soil
B). sandy soil
C). clayey soil
D). desert soil
9). Which of the following soils is best suited for cotton>?
A). Regur
B). Alluvial
C). Red
D). Clayey
10). Which of the following characteristics is not true of alluvial soils?
A). These vary from sandy loam to cla in texture
B). These are generally rich in phosphorous but poor in potash
C). These are usually fine grained
D). These are by far the most fertile
Go to :
Total Pages : 6