General Knowledge >> Geography >> Seasons
1). The 'Climate' is the average atmospheric conditions so an area over a considerable period of time. For proper conclusions, observations are needed for a minimum period of :
A). 5 years B). 10 years
C). 31 years D). 35 years
2). Perspiration is maximum when temperature is :
A). low and air is dry B). low and air is humid
C). high and air is dry D). high and air is humid
3). Match the following :
A. Selvas 1. Rainy tropical forests
B. Pampas 2. Equatorial rain forests
C. Savannah 3. Temperate grassland
D. Lianos 4. Wet and dry tropical forests
Below options are given in A B C D order

A). 1 4 2 3 B). 2 1 3 4
C). 2 3 1 4 D). 4 3 1 2
4). Consider the following statements associated with Mediterranean climate :
1. It is so named because it occurs extensively in the periphery of Mediterranean sea.
2. These lands are exposed to hot, dry, land winds during the summer months.
3. The seasonal range of temperatures is considerable less than that in other areas of corre3sponding latitudes
Which of these statements are correct?

A). 1, 2 and 3 B). 1 and 2
C). 2 and 3 D). 1 and 3
5). Nights are cooler in the deserts than in the plains because :
A). sand radiates heat more quickly than the earth B). the sky remains clear most of the time
C). sand absorbs heat more quickly than the earth D). none of the above reasons
6). Which one of the following pairs is correctly matched?
A). Monsoon Region : Campos B). Mediterranean Region : Lianos
C). Pampas Region : Prairies D). Savanna Region : Steppes
7). A large number of species are found within a small unit of area of :
A). mangrove coastal forests B). coniferous temperate forests
C). deciduous monsoon forests D). wet evergreen equatorial forests
8). Summers in Western Europe are warmer than those in Eastern Europe because of:
A). the influence of the warm ocean current B). the influence of bright sunshine
C). the lower mountains terrain D). peninsular nature of the continent
9). Consider the following statements :
1. In equatorial regions, the year is divided into four main seasons.
2. In Mediterranean region, summer receives more rain.
3. In China type climate, rainfall occurs throughout the year.
4.Tropical highlands exhibit vertical zonation of different climates.
Which of these statements are correct?

A). 1, 2, 3 and 4 B). 1, 2 and 3
C). 1, 2 and 4 D). 3 and 4
10). Consider the following ecosystems :
1. Taiga
2. Tropical evergreen
3. Tropical deciduous
4. Tundra
The correct sequence in decreasing order of the albedo values of these ecosystem is :

A). 1, 4, 3, 2 B). 4, 1, 2, 3
C). 4, 1, 3, 2 D). 1, 4, 2, 3