>> General Knowledge >> History
1). To evolve a peaceful settlement of the conflict between India and China, which of the following non-aligned Afro-Asian nations participated in a conference held in December 1962?
A). Burma (now Myanmar), Combodia, Indonesia and UAR B). Burma, Sri Lanka, Combodia and Indonesia
C). Burma, Indonesia, Ghana and Sri Lanka D). All of the above
2). The term samanta, meaning a feudatory from the sixth century AD, originally meant a
A). slave B). cultivator
C). neighbour D). foreigner
3). The Vedas contain all the truth was interpreted by
A). Swami Vivekananda B). Swami Dayananda
C). Raja Rammohan Roy D). None of the above
4). The system of Dual Government during the latter half of the 18th century AD is associated with the name of
A). Clive B). Comwallis
C). Waren Hastings D). William Bentinck
5). Visakhadatta sketches the event after the death of Samudragupta in his work
A). Mudrarakasam B). Devi Chand Guptam
C). Mrichekakatika D). Malavikagnimitra
6). The Turko-Afghan rule in India lasted for about
A). two centuries B). three centuries
C). four centuries D). a little over one century
7). The twenty-third Jaina teacher, Parsva, the immediate predecessor of Mahavira enjoined on his disciples four great vows. To these Mahavira addes which of the followings as the fifth vow?
A). Abstention from stealing B). Non-injury
C). Brahmacharya or continence D). Non-attachment
8). The Uprising of 1857 was described as the first Indian war of Independence by
A). S.N. Sen B). R.C. Mazumdar
C). B.G. Tilak D). V.D. Savakar
9). The year 788 AD was a good one for Hinduism. Why?
A). Shankracharya was born that year. B). Harsha Vardhana, the last Buddhist king, died.
C). Samudragupta converted to Hinduism. D). All Muslim invaders were defeated.
10). The Venetian traveller who travelled with his wife and reached Vijayanagar around 1420 was
A). Athanasius Nikitin B). Nicolo de Conti
C). Ibn Batuta D). Ferishta