General Knowledge >> Geography >> Water
1). The 'Water table' refers to :
A). the lower limit of the zone of saturation B). the upper limit of the zone of saturation
C). the contacts zone of permeable and impermeable rocks D). seepage of water into fissures lying below the earth's surface
2). Which of the following is a correct sequence of increasing depth?

A). Continental shelf, Continental slope, Deep sea plains, Ocean depths B). Continental slope, Continental shelf, Deep sea plains, Ocean depths
C). Continental shelf, Continental slope, Ocean depths, Deep sea plains D). Continental slope, Continental shelf, Ocean depths, Deep sea plains,
3). Given below are names of four oceans :
1. Atlantic
2. Arctic
3. Indian
4. Pacific
The correct order of these oceans from the smallest to the biggest in terms of
area is :

A). 1, 2, 3, 4 B). 4, 1, 3, 2
C). 3, 4, 1, 2 D). 2, 3, 1, 4
4). Consider the following percentages regarding the world's water resources :
1. Oceans and lakes - 95%
2. Frozen as ice - 4%
3. For man's use - 1%
Which of the above are correct parentage?

A). 1, 2 and 3 B). 1 and 3
C). 2 and 3 D). 1 and 2
5). Which is the smallest among the following water bodies?
A). Arctic Sea B). Hudson Bay
C). Japan Sea D). Okhotsk Sea
6). The largest reserves of fresh water on the Earth's surface is in :
A). North America B). South America
C). Russia D). Africa
7). Strait of Malacca separates: Sumatra and Malaysia
A). Sumatra and Malaysia B). Java and Brunei
C). Sumatra and Java D). Malaysia and Brunei
8). Hawaiian islands are located in :
A). North Atlantic Ocean B). South Atlantic Ocean
C). North Pacific Ocean D). South Pacific Ocean
9). The islands of Seychelles are located in the :
A). Arctic Ocean B). Atlantic Ocean
C). Indian Ocean D). Pacific Ocean
10). Suez Canal joins :
A). Red Sea and Arabian Sea B). Red Sea and Mediterranean Sea
C). Arabian Sea and Mediterranean Sea D). North Sea and Baltic Sea