>> General Knowledge >> Economy
1). The banks are required to maintain a certain ratio between their cash in the hand and totals assets. This is called
A). Statutory Bank Ratio (SBR) B). Statutory Liquid Ratio (SLR)
C). Central Bank Reserve (CBR) D). Central Liquid Reserve (CLR)
2). Of the gross tax revenue of the Union Government the indirect taxes account for nearly
A). 70 per cent B). 75 percent
C). 65 percent D). 60 percent
3). Devaluation of currency will be more beneficial if
A). prices of domestic goods remain constant B). prices of exports remain constant
C). prices of imports remains constant D). prices of exports rise proportionately
4). Notes on which denomination has the portrait of Mahatma Gandhi printed on them?
A). 1000 rupee B). 500 rupee
C). 100 rupee D). All of the above
5). The current price index (base 1960) is nearly 330. This means that
A). all items cost 3-3 times more than what they did in 1960 B). the prices of certain selected items have gone up to 3-3 times
C). weighted means of prices of certain item has increased 3-3 times D). gold price has gone up 3-3 times
6). The average rate of domestic savings (gross) for the Indian economy is currently estimated to be in the range of
A). 15 to 20 percent B). 20 to 25 percent
C). 25 to 30 percent D). 30 to 35 percent
7). The annual yield from which of the following Union Government taxes is the highest?
A). Custom duties B). Corporation tax and income tax
C). Inheritance tax, wealth tax, interest tax and gift tax D). Excise duties
8). In India, inflation measured by the
A). Wholesale Price Index number B). Consumers Price Index for urban non-manual workers
C). Consumers Price Index for agricultural workers D). National Income Deflation
9). In India, the first bank of limited liability manages by Indians and founded in 1881 was
A). Hindustan Commercial Bank B). Oudh Commercial Bank
C). Punjab National Bank D). Punjab and Sind Bank
10). How many banks were nationalized in 1969?
A). 16 B). 14
C). 15 D). 20