General Knowledge >> Geography >> Rocks and Mountains
1). Match the following:
A. Mantle  1. Heavy rocks of lithosphere
B. Sima 2. Layer below earth's crust
C. Sial 3. Light rocks of lithosphere
D. Bill 4. Small peninsular
Below options are given in A B C D order

A). 3 1 4 2 B). 4 3 2 1
C). 2 1 3 4 D). 1 2 3 4
2). The term 'rock' comprises :
A). an aggregate of minerals, usually two or more B). a naturally occurring mass of solid, inorganic or organic
C). forming a fir and coherent mass of the earth's crust D). all of the above
3). In which type of rocks are coal and petroleum found?
A). Granite B). Igneous
C). Metamorphic D). Sedimentary
4). Which metal is more abundant in the earth's rust?
A). Calcium B). Magnesium
C). Aluminium D). Iron
5). Molten rock below the surface of the earth is called :
A). Basalt B). Laccolith
C). Lava D). Magma
6). The Himalayas are formed due to :
A). internal pressure of two large land forms B). faulting of the earth's crust
C). folding of the earth's crust D). folding of the geo-syncline named Tethys.
7). What is Weathering?
A). Removal of earth's material by river action B). Removal of earth's material by wind action
C). Breaking up and disintegration of rocks D). Hardening up of rocks due to weather conditions
8). Which of the following is a chemical weathering process?
A). Frost Action B). Hydraulic Action
C). Oxidation D). Thermal Expansion
9). Which of the following predominantly acts as the agent of chemical erosion
of soil?

A). Glacier B). Sea wave
C). Underground water D). Wind
10). The most ideal conditions for the chemical weathering are found in :
A). cold and dry regions B). cold and humid regions
C). hot and dry regions D). hot and humid regions