Water in India Questions and answers

  1. General Knowledge
    1. Culture
    2. Economy
    3. General
    4. Geography
      1. Universe
      2. Earth
      3. Atmosphere
      4. Seasons
      5. Rocks and Mountains
      6. Water
      7. Facts about India
      8. India Pisiology
      9. Water in India
      10. India Seasons and Vegetation
      11. Indian Agriculture
      12. India Minerals and Industries
      13. Indian Transportation
      14. Assertion and Reasoning
    5. History
    6. Indian Polity
    7. Politics
    8. Sports
1). The Himalayan rivers are :
A). monsoon fed
B). snow fed
C). ephemeral
D). seasonal
2). By which name does the Brahmaputra enter into India ?
A). Manas
B). Dhansiri
C). Dihang
D). Tsangpo
3). The Tibetan river 'Tsangpo' enters India through the State of :
A). Arunachal Pradesh
B). Assam
C). Manipur
D). Nagaland
4). Near the lake Mansarovar in Tibet, the river which has its source is/are :
A). Indus
B). Sutlej
C). Brahmaputra
D). All of these
5). Which of the following is an inland drainage area ?
A). Sambhar area
B). Chilka region
C). Mansarovar lake
D). Rann of Kutch


6). Which of the following rivers flows through Maharashtra and Gujarat ?
A). Sabarmati
B). Godavari
C). Mahi
D). Tapti
7). The river basin which is called 'Ruhr of India' is :
A). Damodar
B). Hooghly
C). Godavari
D). Swarnarekha
8). Which of the following is the longest river in India ?
A). Ganga
B). Narmada
C). Brahmaputra
D). Godavari
9). The longest river of peninsular India is :
A). Narmada
B). Godavari
C). Mahanadi
D). Cauvery
10). Which of the following rivers meet Ganga in Bihar ?
1. Ghaghra 2. Gandak
3. Son 4. Punpun

A). 1, 2 and 4
B). 1, 3 and 4
C). 2 and 4
D). 1, 2, 3 and 4
Go to :
Total Pages : 8