General Knowledge >> Geography >> Atmosphere
1). Winds and air currents differ in the aspect that :
A). air currents blow much faster than winds B). air currents are always moisture laden while the winds are usually dry
C). the winds blow on lands while air currents blow over seas and oceans D). winds and horizontal movements of air while air currents are the vertical
movements of air
2). The ozone layer in the upper part of the atmosphere protects us from :
A). comic rays B). ultrasonic waves
C). infra-red rays D). ultraviolet rays
3). The cold and dense air blowing down the mountain slope during the night is known as :
A). anabatic wind B). khamsin
C). katabatic wind D). harmatan
4). When the wind is deflected due to the rotation of the Earth, it is called as :
A). geotropic wind B). polar wind
C). westerlies D). trade winds
5). Which of the following statements is incorrect ?
A). Roaring forties are the southern latitudes where Westerlies are prevalent B). Monsoons are local seasonal winds
C). Doldrum belt lies between 10 degree S latitudes D). Horse latitudes are found between Trade winds and Westerlies
6). Which one of the following is not a correct example of tropical cyclone ?
A). Tornadoes B). Typhoons
C). Hurricanes D). Nor' westers
7). Match the following :
A. Canada 1. Buran
B. Egypt 2. Khamsin
C. Argentina 3. Foehn
D. Siberia 4. Chinook
5. Zonda
Below options are given in A B C D order

A). 2 5 3 1 B). 4 2 5 1
C). 1 4 5 3 D). 4 5 3 2
8). Temperate cyclones bring along with them :
A). pleasant weather B). snowfall and hail
C). thunderstorms and torrential rainfall D). mild rainfall
9). Winds blow :
A). In regions of low pressure B). from a region of high pressure to a region of low pressure
C). from a region of low pressure to a region of high pressure D). in regions of high pressure
10). Doldrums are belts of low atmospheric pressure obtained in the regions adjoining the equator to a distance of :
A). 5 degree latitude towards the north only B). 5 degree latitude towards the south only
C). 5 degree latitude towards north and south D). 15 degree latitude towards north and south