>> General Knowledge >> Politics
1). The office of the prime minister of India
A). rests on coronations B). is created by the Parliament
C). is created by the constitution D). All of the above
2). The members of the state legislative assemblies are elected for a period of
A). 2 years B). 6 years
C). 5 years D). 3 years
3). The oath of office is conducted to the president by
A). the speaker of Lok Sabha B). the chief justice of India
C). the vice-president of India D). None of the above
4). The objective of the Morley-Minto Reforms was
A). extension of provincial assemblies B). to give more powers to local government
C). to abolish the post of secretary of the state for India D). to establish diarchy in provinces
5). The minimum age required to become the prime minister of India is
A). 25 years B). 30 years
C). 40 years D). 35 years
6). Mainstream Nationalism in India
A). was characterized by Chauvinism B). aimed at restoration of the Hindu state
C). had national socialism as its ultimate goal D). aimed at emancipation from colonial rule
7). The preamble to our constitution includes all the following except
A). adult franchise B). equality of status
C). fraternity D). justice
8). The members of the state legislature exercise control over the council of the ministers through
A). questions and supplementary questions B). criticism of its policies
C). adjournment motion D). All of the above
9). The Muslim League as a political party was founded in
A). 1906 B). 1909
C). 1915 D). 1919
10). The parliament works through committees which
A). help the government in the formulation of policy B). exercise effective control over government on a regular and continuing basis
C). ensure that the parliament strictly adheres to the provision of the constitution and the prescribed parliamentary procedure D). both (a) and (b)