>> General Science
1). Detergents used for cleaning clothes and utensils contain?
A). bicarbonates B). bismuthates
C). sulphonates D). nitrates
2). Epoxy resins are used as
A). detergents B). insecticides
C). adhesives D). moth repellents
3). Which of the following is commonly called a "polyamide"?
A). Terylene B). Nylon
C). Rayon D). Orlon
4). Which type of fire extinguisher is used for petroleum fire?
A). Powder type B). Liquid type
C). Soda acid type D). Foam type
5). Which is/are the important raw material(s) required in cement industry?
A). Gypsum and Clay B). Clay
C). Limestone and Clay D). Limestone
6). Deep blue colour is imparted to glass by the presence of
A). cupric oxide B). nickel oxide
C). cobalt oxide D). iron oxide
7). In vulcanisation, natural rubber is heated with
A). Carbon B). Silicon
C). Sulphur D). Phosphorous
8). How does common salt help in separating soap from the solution after saponification?
A). By decreasing density of Soap B). By decreasing solubility of Soap
C). By increasing density of Soap D). By increasing solubility of Soap
9). What are the soaps?
A). Salts of silicates B). Mixture of glycerol and alcohols
C). Sodium or potassium salts of heavier fatty acids D). Esters of heavy fatty acids
10). The major ingredient of leather is
A). collagen B). carbohydrate
C). polymer D). nucleic acid