• How does common salt help in separating soap from the solution after saponification?

    A) By decreasing density of Soap

      B) By decreasing solubility of Soap

    C) By increasing density of Soap

      D) By increasing solubility of Soap

    Correct Answer:
      B) By decreasing solubility of Soap


Similar Questions
1). What are the soaps?
A). Salts of silicates B). Mixture of glycerol and alcohols
C). Sodium or potassium salts of heavier fatty acids D). Esters of heavy fatty acids
-- View Answer
2). The major ingredient of leather is
A). collagen B). carbohydrate
C). polymer D). nucleic acid
-- View Answer
3). Optic fibres are mainly used for which of the following?
A). Musical instruments B). Food industry
C). Weaving D). Communication
-- View Answer
4). Rayon is chemically
A). cellulose B). pectin
C). glucose D). amylase
-- View Answer
5). Wood is the main raw material for the manufacture of
A). paint B). paper
C). ink D). gun powder
-- View Answer
6). Which of the following is a protein?
A). Natural rubber B). Starch
C). Cellulose D). None of these
-- View Answer
7). Which of the following is used for removing air bubbles from glass during its manufacture?
A). Arsenous oxide B). Potassium carbonate
C). Soda ash D). Feldspar
-- View Answer
8). Soap is a mixture of sodium or potassium salts of
A). dicarboxylic acids B). monocarboxylic acids
C). glycerol D). tricarboxylic acids
-- View Answer
9). Gypsum is added to cement clinker to
A). increase the tensile strength of cement B). decrease the rate of setting of cement
C). facilitate the formation of colloidal gel D). bind the particles of calcium silicate
-- View Answer
10). Paper is manufactured by
A). Wood and resin B). Wood, sodium and bleaching powder
C). Wood, calcium, hydrogen sulphite and resin D). Wood and bleaching powder
-- View Answer