>> General Science >> Physics
1). Planets are
A). luminous heavenly bodies revolving around a star B). non-luminous heavenly bodies
C). luminous heavenly bodies that twinkle D). luminous heavenly bodies that do not twinkle
2). Natural radioactivity was discovered by
A). Marie Curie B). Ernest Rutherford
C). Henri Becquerel D). Enrico Fermi
3). Rainbow is produced when sunlight fall on drops of rain. Which of the following physical phenomena are responsible for this?
Diffusion
Refraction
Internal reflection

A). I, II and III B). I and II
C). II and III D). I and III
4). One should not connect a number of electrical appliances to the same power socket because
A). this can damage the appliances due to overloading B). this can damage the domestic wiring due to overloading
C). this can damage the electrical meter D). the appliance will not get full voltage
5). Large astronomical telescopes always use as objective
A). lens B). mirror
C). combinations of lenses D). None of the above
6). Identify the vector quantity from the following
A). Heat B). Angular momentum
C). Time D). Work
7). Sound of frequency below 20 Hz is called
A). audio sounds B). infrasonic
C). ultrasonic D). supersonics
8). RADAR is used for
A). locating submerged submarines B). receiving a signals in a radio receiver
C). locating geostationary satellites D). detecting and locating the position of objects such as aeroplanes
9). Materials for rain-proof coats and tents owe their water-proof properties to
A). surface tension B). viscosity
C). specific gravity D). elasticity
10). Point A is at a lower electrical potential than point B. An electron between them on the line joining them will
A). move towards A B). move towards B
C). move at right angles to the line joining A and B D). remain at rest