>> General Science
41). Consider the following statements :
1. Adam Osborne produced the first portable computer
2. Ian Wilnut created the first cloned sheep
Which of the statements given above is/are correct?

A). 1 only B). 2 only
C). both 1 and 2 D). neither 1 nor 2
42). Foot-and-Mouth disease in animals, a current epidemic in some parts of the world, is caused by :
A). bacterium B). fungus
C). protozoan D). virus
43). The genetically engineered 'golden rice is rich in which of the following?
A). Vitamin-A and nicotinic acid B). B-carotene, vitamin-A and folic acid
C). B-carotene and iron D). Vitamin-A and niacin
44). Biotechnology is
A). use of microorganisms in industrial process B). development of technology for medicine application
C). use of genetic engineering D). technology used in Biology
45). Study the following statements
1. The Southern Blot technique is used for the detection of DNA.
2. The Northern Blot technique is used for the detection of RNA.
Which of the statement(s) given above is/are correct about blotting techniques?

A). Only 1 B). Only 2
C). 1 and 2 D). None of the above
46). A genetically engineered form of brinjal known as the Bt brinjal has been developed. The objective of this is
A). to make it pest-resistant B). to improve its taste and nutritive qualities
C). to make it drought resistant D). to make its shelf-life longer
47). Bt seed is associated with
A). rice B). wheat
C). cotton D). oilseed
48). Consider the following statements
1. Stem cell has the ability to develop into any type of cell.
2. Tissue plasminogen activator is used for dissolving blood clots.
3. Dextran is a plasma expander used in blood transfusion.
Which of the statement(s) given above is/are correct?

A). Only 1 B). Only 2
C). Only 3 D). 1, 2 and 3
49). Which of the following is correct about the 'Monoclonal antibodies'?
A). Single parent type that attack many antigens B). Single parent type that attack Specific antigen
C). Various parent types that attack many antigens D). Various parent types that attack single antigen
50). Hybridoma technology is a new biotechnological approach for commercial production of
A). monoclonal antibodies B). interferon
C). antibiotics D). alcohol