General Science Questions and answers

  1. General Science
    1. Assertions and Reasons
    2. Biology
    3. Chemistry
    4. Inventions
    5. Physics
11). Optic fibres are mainly used for which of the following?
A). Musical instruments
B). Food industry
C). Weaving
D). Communication
12). Rayon is chemically
A). cellulose
B). pectin
C). glucose
D). amylase
13). Wood is the main raw material for the manufacture of
A). paint
B). paper
C). ink
D). gun powder
14). Which of the following is a protein?
A). Natural rubber
B). Starch
C). Cellulose
D). None of these
15). Which of the following is used for removing air bubbles from glass during its manufacture?
A). Arsenous oxide
B). Potassium carbonate
C). Soda ash
D). Feldspar


16). Soap is a mixture of sodium or potassium salts of
A). dicarboxylic acids
B). monocarboxylic acids
C). glycerol
D). tricarboxylic acids
17). Gypsum is added to cement clinker to
A). increase the tensile strength of cement
B). decrease the rate of setting of cement
C). facilitate the formation of colloidal gel
D). bind the particles of calcium silicate
18). Paper is manufactured by
A). Wood and resin
B). Wood, sodium and bleaching powder
C). Wood, calcium, hydrogen sulphite and resin
D). Wood and bleaching powder
19). The vast resources of unutilised natural gas can be used in the production of
A). graphite
B). Synthetic petroleum
C). fertilisers
D). carbide
20). Glass is made of the mixture of
A). quartz and mica
B). sand and silicates
C). salt and quartz
D). sand and salt
Go to :
Total Pages : 69