General Science Questions and answers

  1. General Science
    1. Assertions and Reasons
    2. Biology
    3. Chemistry
    4. Inventions
    5. Physics
61). A transgenic food crop, which may help in solving the problem of night blindness in developing countries is
A). Flavr savr tomatoes
B). starlink maize
C). Bt soyabean
D). golden rice
62). Insect resistant cotton plant have been genetically engineered by inserting a gene from a
A). virus
B). bacterium
C). insect
D). plant
63). Study the following statements
1. In Bt cotton, a transgenic plant, Bt refers to Bacillus thuringiensis.
2. Natural genetic engineer is Agrobacterium tumefaciens.
3. In bacteria, plasmid is a extrachromosomal material.
Which of the statement(s) given above is/are true?

A). Only 1
B). Only 2
C). 2 and 3
D). 1, 2 and 3
64). Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists.
List I  List II
A. Process by which bacteria take up pieces of DNA from the environment  1. Transformation
B. Plasmid DNA that has incorporated human DNA  2. Recombinant
C. A gene sequence from more than one vector origin  3. Cloning
D. Recognition sequences   4. Sequences cut by restriction enzymes

Below the Codes are given in A B C D order

A). 1 2 3 4
B). 2 3 4 1
C). 3 4 1 2
D). 4 1 2 3
65). The method of reproduction of new plants by cells instead of seed is known as
A). tissue culture
B). mutation
C). antibiosis
D). recombination


66). What is the purpose of the 'restriction enzymes' used in the genetic engineering?
A). Restricts the protein synthesis in cells
B). Cut DNA at specific base sequence
C). Degrade harmful protein
D). Join different DNA fragments
67). By using which one of the following techniques, is DNA fingerprinting done?
A). ELISA
B). RIA
C). Northern blotting
D). Southern blotting
68). Consider the following statements
1. Introduction of foreign genes for improving genotype is genetic engineering.
2. Genetically engineered human insulin is manufactured by the use of E. coli.
3. Advancement in genetic engineering has been possible due to discovery of restriction endonuclease.
4. First hormone prepared by genetic engineering is insulin.
Which of the statements given above are correct about genetic engineering?

A). 1, 2, 3 and 4
B). 1, 2 and 3
C). 1 and 2
D). 1, 3 and 4
69). Study the following statements
1. The first transgenic crop was tobacco.
2. A DNA library constitutes a collection of all the DNA fragments of an organism inserted in plasmid.
3. Restriction fragment length polymorphism method is used to distinguish DNA of one individual from another.
4. Agrobacterium tumefaciens is used extensively for genetic engineering in plant.
Which of the statements given above are true?

A). 2 and 3
B). 1, 2 and 3
C). 1 and 2
D). None of the above
70). What is the purpose of restriction enzymes used in genetic engineering?
A). Restricts the protein synthesis in cells
B). Cuts DNA at specific base sequence
C). Degrade harmful proteins
D). Join different DNA fragments
Go to :
Total Pages : 69