>> General Science >> Biology
1). Plants are killed in winter by frost
A). because of desiccation and mechanical damage to the tissues B). because no photosynthesis takes place at such low temperature
C). because respiration ceases at such low temperature D). because there is no transpiration
2). Number of chromosomes in Down's syndrome is
A). 46 B). 47
C). 48 D). 49
3). Rain water helps to increase the ____ to some extent.
A). phosphorous contents B). nitrogen contents
C). calcium contents D). potash contents
4). Mumps is a disease caused by
A). fungus B). bacterium
C). virus D). None of these
5). Most abundant tissues of our body are
A). muscular B). Skeletal Muscle
C). epithelial D). nervous
6). Most common disease of poultry in India is
A). fowl pox B). tick fever
C). ranikhet D). coryza
7). Ptyalin is an enzyme produced in the
A). salivary glands B). pituitary glands
C). thyroid glands D). pancreas
8). Nitrogen is fixed in ecosystems in ways stated below. Which one of the statements below is false?
A). By cyanobacteria B). By electrical discharges in the atmosphere
C). By industrially synthesised fertilizer D). By denitrification
9). Pollen grains in plants are produced in
A). roots B). leaves
C). flower D). stem
10). Pollination by wind is called
A). anemophily B). hydrophily
C). zoophily D). entomophily