Current Affairs >> October-2018 >> Current Affairs-October-2018


Below are the links for practice tests

Current Affairs-October-2018

1). The centre recently appointed which committee as an institutional framework to curb sexual harassment at workplaces following #MeToo campaign social media?
A). Naresh Chandra committee B). Ashok Mehta committee
C). JusticeJ.S.Verma committee D). Balwant Rai Mehta committee
2). Which state has been recently awarded UN Food and agricultural Organisation future policy Gold award (Gold prize) for its achievement in becoming the world's first totally organic agricultural state? (b)
A). Meghalaya B). Sikkim
C). UttarPradesh D). Nagaland
3). In which place the Central Pollution Control Board has decided to implement an emergency plan with the Air Quality Index (or) AQI moving to the poor quality? (b)
A). Mumbai B). Delhi
C). Chennai D). Bengaluru
4). Which scheme was introduced for employees for achieving 100% household electrification in their area, including cash prize and certificates of appreciation? (a)
A). Saubhagya scheme B). KishoreVaigyanikProtsahan Yojana
C). Nationalsocial assistance scheme D). RajivAwas Yojana
5). For which Act, recently the Government has clarified that there is no time bar on reporting crimes related to child sexual abuse?
A). CAPTA Act B). CDC Act
C). Child Abuse and Neglect policy Act D). POCSO Act
6). Which country is in the process of creating artifical moon to replace street lights.
A). Japan B). China
C). USA D). Russia
7). The Indian wrestler who won silver medal in Wrestling World Championships held at hungary.
A). Bajrang Punia B). Rahul Aware
C). Sushil kumar D). Parveen Rana
8). New name proposed by Himachal Pradesh Govt. to rename its state capital is
A). Simla B). Shymala
C). Shoghi D). Sharmla
9). Who is Appointed as Additional director, designated as Independent Director of Reliance Industries Limited
A). S S Mundra B). H R Khan
C). Gandhi D). Arundhathi Bhattacharya
10). The Minister of State for External Affairs, resigned recently because if allegation of Sexual Harassment
A). M J Akbar B). Kiran Rijju
C). Piyush D). Dr. Sanjeev Kumar Balyan