>> General Science >> Chemistry
1). The hardest form of carbon is
A). coke B). graphite
C). diamond D). charcoal
2). The maximum number of isomers for an alkene with molecular formula C4H8 is
A). 5 B). 4
C). 2 D). 3
3). The main active constituent of tea and coffee is
A). nicotine B). chlorophyll
C). caffeine D). aspirin
4). The most extensive, commercially useful source of thorium as monazite sand occurs in India at
A). Orissa coast B). Travancore coast
C). West Bengal coast D). Gujarat coast
5). The number of g-molecule of oxygen in 6.02 x 1024CO molecules is
A). 1 gram of molecule B). 0.5 gram of molecule
C). 5 gram of molecule D). 10 gram of molecule
6). The metal does not give H2 on treatment with dilute HCL is
A). Zn B). Fe
C). Ag D). Ca
7). The molecule which has the highest percentage of ionic character among the following is
A). HI B). HF
C). HCI D). HBr
8). The main chemical constituent of the oil of cardamom which is responsible for flavour of this oil is
A). cineole B). engenol
C). geraniol D). limonene
9). Zone refining is used for the purification of
A). Au B). Ge
C). Ag D). Cu
10). The gas used for artificial ripening of green fruit is
A). ethylene B). ethane
C). carbon dioxide D). acetylene