General Science Questions and answers

  1. General Science
    1. Assertions and Reasons
    2. Biology
    3. Chemistry
    4. Inventions
    5. Physics
51). Which one of the following chemicals is used to fuse plant protoplasts in genetic engineering?
A). Ethylene
B). Polyethylene glycol
C). Calcium nitrate
D). Sodium hydroxide
52). Which one among the following is the 'chemical knives' (scissors) used in genetic engineering?
A). Polymerase
B). Ligases
C). Endonucleases
D). Plasmid
53). Insect resistant cotton plants have been genetically engineered by inserting a gene from a/an
A). virus
B). bacterium
C). insect
D). plant
54). The American multinational company, 'Monsanto' has produced an insect resistant cotton variety that is undergoing field trials in India. A toxin gene from which one of the following bacteria has been transferred to this transgenic cotton?
A). Bacillus subtilis
B). Bacillus thuringiensis
C). Bacillus amyloliquifaciens
D). Bacillus globuli
55). Consider the following statements
1. The first transgenic cow is Rosie.
2. The milk of first transgenic cow contained the human alpha-lactalbumin.
Which of the statements given above is/are correct about transgenic cow?

A). Both 1 and 2
B). Only 1
C). Only 2
D). Neither 1 nor 2


56). The cutting of DNA at specific locations became possible with the discovery of
A). cloning
B). vectors
C). restriction endonuclease
D). restriction enzyme
57). Recombinant DNA Technology (Genetic Engineering) allows genes to be transferred
1. across different species of plants.
2. from animals to plants.
3. from micro organisms to higher organisms.
Select the correct answer using the codes given below

A). Only 1
B). 2 and 3
C). 1 and 3
D). All of these
58). First transgenic mouse grew twice the normal size after drinking
A). copper (Cu) containing water
B). iron (Fe) containing water
C). zinc (Zn) containing water
D). radium (Ra) containing water
59). Consider the following statements
1. Restriction enzymes are used to cut double stranded DNA.
2. The mobile genetic element is transposon.
3. Satellite DNA is useful tool in forensic science.
Which of the statement(s) given above is/are true?

A). Only 1
B). Only 2
C). 1 and 2
D). 1, 2 and 3
60). Transgenic plants are
A). produced by a somatic embryo in artificial medium
B). generated by introducing foreign DNA into a cell and regenerating a plant from that cell
C). produced after protoplast fusion in artificial medium
D). grown in artificial medium after hybridization in the field
Go to :
Total Pages : 69