General Knowledge >> Geography >> Earth
1). The earth rotates around its axis from :
A). north to south B). east to west
C). south to north D). west to east
2). The inclination of the earth's axis to the orbital plane is :
A). 21.5 degree B). 23.5 degree
C). 66.5 degree D). 90 degree
3). Match the following :
Date Conditions in Northern
Hemisphere
A. March 21st 1. Winter Solstice
B. June 21st 2.. Autumnal Equinox
C. September 21st 3. Summer Solstice
D. December 22nd 4. Vernal Equinox
Below options are given in A B C D order

A). 1 2 3 4 B). 1 3 4 2
C). 2 3 1 4 D). 4 3 2 1
4). The word used to describe the shape of the earth is :
A). flat B). circle
C). sphere D). oblate spheroid
5). The mean radius of the earth is approximately :
A). 3200 km B). 6400 km
C). 9600 km D). 12800 km
6). What is the correct sequence of the following layers of the Earth as one moves from the surface to the interior :
1. Mantle 2. Crust 3. Core
Select the correct answer by using the codes given below :

A). 1, 2, 3 B). 1, 3, 2
C). 2, 1, 3 D). 3, 1, 2
7). Summer Solstice in the Southern Hemisphere occurs on :
A). 42726 B). 42636
C). 42542 D). 42450
8). One degree of the circumference of the earth measures (approx.)
A). 100 km B). 111 km
C). 151 km D). 175 km
9). Spring tides occur when :
A). the moon is nearest to the earth B). the moon is farthest from the earth
C). the moon, the sun and the earth are at right angles with the earth at the apex D). the moon, the sun and the earth are in the same line
10). Variation in duration of day and night is due to :
A). rotation of earth on its axis B). revolution of earth around the sun
C). inclination of earth at an angle of 66-1/2 degree D).