General Knowledge >> Economy >> Banking System
1). The first Bank established in India was :
A). Punjab National Bank B). Traders Bank
C). State Bank of India D). Bank of Hindustan
2). In India, the first bank of limited liability managed by Indians and founded in 1881 was :
A). Hindustan Commercial Bank B). Oudh Commercial Bank
C). Punjab National Bank D). Punjab and Sind Bank
3). Which amidst the following rural banks has been named after a reviver?
A). Prathama Bank B). Varada Grameen Bank
C). Thar Anchalik Grameen Bank D). Aravalli Kshetriya Grameen Bank
4). A Scheduled Bank is one which is included in the :
A). II Schedule of Banking Regulation Act B). II Schedule of Constitution
C). II Schedule of Reserve Bank of India Act D). None of the above
5). What is the animal on the insignia of the RBI?
A). Lion B). Tiger
C). Panther D). Elephant
6). For regulation of the Insurance Trade in the country the Government has formed :
A). SEBI B). Reserve Bank of India
C). Insurance Regulatory and Development Authority D). General Insurance Corporation
7). The best way a bank can avoid loss is to :
A). lend only to individuals known to the bank B). accept should collateral
C). give only short-term loans D). lend only to bank's old customers
8). The system of value added taxation is applicable to :
A). excise duties B). income tax
C). estate duty D). taxes on agricultural income
9). In order to be scheduled to the Reserve Bank of India, a bank should have capital and reserve of not less than :
A). 1 lakh B). 5 lakhs
C). 10 lakhs D). 50 lakhs
10). The number of Banks nationalised since 1969 is :
A). 8 B). 12
C). 14 D). 20