Topics

The first Bank established in India was :


A) Punjab National Bank

B) Traders Bank

C) State Bank of India

D) Bank of Hindustan

Correct Answer:
D) Bank of Hindustan


Part of solved Banking System questions and answers : General Knowledge >> Economy >> Banking System








Comments

No comments available


Similar Questions
1). In India, the first bank of limited liability managed by Indians and founded in 1881 was :
A). Hindustan Commercial Bank
B). Oudh Commercial Bank
C). Punjab National Bank
D). Punjab and Sind Bank
-- View Answer
2). Which amidst the following rural banks has been named after a reviver?
A). Prathama Bank
B). Varada Grameen Bank
C). Thar Anchalik Grameen Bank
D). Aravalli Kshetriya Grameen Bank
-- View Answer
3). A Scheduled Bank is one which is included in the :
A). II Schedule of Banking Regulation Act
B). II Schedule of Constitution
C). II Schedule of Reserve Bank of India Act
D). None of the above
-- View Answer
4). What is the animal on the insignia of the RBI?
A). Lion
B). Tiger
C). Panther
D). Elephant
-- View Answer
5). For regulation of the Insurance Trade in the country the Government has formed :
A). SEBI
B). Reserve Bank of India
C). Insurance Regulatory and Development Authority
D). General Insurance Corporation
-- View Answer


6). The best way a bank can avoid loss is to :
A). lend only to individuals known to the bank
B). accept should collateral
C). give only short-term loans
D). lend only to bank's old customers
-- View Answer
7). The system of value added taxation is applicable to :
A). excise duties
B). income tax
C). estate duty
D). taxes on agricultural income
-- View Answer
8). In order to be scheduled to the Reserve Bank of India, a bank should have capital and reserve of not less than :
A). 1 lakh
B). 5 lakhs
C). 10 lakhs
D). 50 lakhs
-- View Answer
9). The number of Banks nationalised since 1969 is :
A). 8
B). 12
C). 14
D). 20
-- View Answer
10). The largest Public Sector Bank in India is :
A). Central Bank
B). State Bank of India
C). Punjab National Bank
D). Indian Overseas Bank
-- View Answer