General Knowledge >> Economy >> International Organisations
1). Which of the following constitute the World Bank?
1. International Bank of Reconstruction and Development
2. International Finance Corporation
3. International Development Association
4. International Monetary Fund
Choose the correct answer from the codes given below:

A). 1, 2 and 3 B). 1 and 2
C). 1 and 3 D). 1, 2, 3 and4
2). The headquarters of IMF and World Bank are located at :
A). Geneva and Montreal B). Geneva and Vienna
C). New York and Geneva D). Both Washington DC
3). Voting rights in the IMF are distributed on the basis of :
A). one country, one vote B). proportion to the share of the income of the country in the world income
C). proportion to contributions given by each country D). proportion to quota allotted to countries from time to time
4). "World Development Report" is an annual publication of :
A). United Nations Development Programme B). International Bank of Reconstruction and Development
C). World Trade Organization D). International Monetary Fund
5). Match the following:
Publishers Publication
A. Ministry of Industry 1. Report on Currency and Finance
B. Central Statistical Organisation 2. Economic Survey
C. Reserve Bank of India 3. Wholesale Price Index
D. Ministry of Finance 4. National Accounts Statistics
Below options are given in A B C D order

A). 4 3 2 1 B). 3 4 1 2
C). 4 3 1 2 D). 3 4 2 1
6). The G-8 countries include :
1. France
2. Germany
3. Canada
4. Italy
5. Netherlands
6.U.K.
7.U.S.
8. Russia
9. Japan

A). 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9 B). 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9
C). 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9 D). 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9
7). Human Development Index comprises literacy rates, life expectancy at birth and :
A). gross domestic product per head in the US dollars B). gross domestic product per head at real purchasing power
C). gross national product in US dollars D). national income per head in US dollars
8). The Human Development Report 2004, India has been ranked _____ Out of 173 nations on the basis of HDL i.e. Human Development Index :
A). 121st B). 124th
C). 127th D). 130th
9). The earlier name of the WTO was :
A). UNIDO B). UNCTAD
C). OECD D). GATT
10). The World Bank and IMF gives _____ respectively :
A). long term and short term credits B). short term and long term credits
C). both long term credits D). both short term credits