Topics
General Knowledge >> Economy >> Banking System
61). Government of India, for the first time nationalised 14 large commercial banks in the year
A). 1956
B). 1959
C). 1969
D). 1963
62). Match List I (Banks) with List II (Headquarters) and select the correct answer using the codes given below the lists
List I  List II
A. Allahabad Bank  1. Delhi
B. Central Bank of India  2. Kolkata
C. Indian Overseas Bank   3. Mumbai
D. Punjab National Bank   4. Chennai

Below the Codes are given in A B C D order

A). 2 4 3 1
B). 2 3 4 1
C). 4 3 1 2
D). 4 1 3 2
63). Which among the following is an asset for a commercial bank?
A). Credit to farmers
B). Deposit of public
C). Borrowings from RBI
D). Demand deposits of industries
64). With reference to Cooperative Credit Structure of the Indian economy, consider the following statements
1. Central Cooperative Bank is the federation of the primary agricultural Credit Societies in a specified area.
2. State Cooperative banks form the apex of the Cooperative Credit Structure.
Which of the statements given above is/are correct?

A). Only 1
B). Only 2
C). Both 1 and 2
D). Neither 1 nor 2
65). Which of the followings committees has given its recommendations on 'Financial Inclusion'?
A). Rakesh Mohan Committee
B). Rangarajan Committee
C). Sinha Committee
D). Keikar Committee


66). With reference to RRBs, consider the following statements
1. Regional Rural Banks (RRBs) are the Scheduled Commercial Bank in Indian Banking System.
2. Regional Rural Banks in India are established in the Fifth Five Year Plan.
Which of the statements given above is/are correct?

A). Only 1
B). Only 2
C). Both 1 and 2
D). Neither 1 nor 2
67). Consider the following statements
1. Scheduled Commercial Banks are those which have been included in the First Scheduled of RBI Act, 1934.
2. Non scheduled Commercial Banks are those which have been included in the Second Scheduled of RBI Act,1934.
Which of the statements given above is/are correct?

A). Only 1
B). Only 2
C). Both 1 and 2
D). Neither 1 nor 2
68). Which one of the following agencies funded for the adoption of indigenous technology and previously imported technology in the Indian economy?
A). Mutual funds
B). Insurance funds
C). Venture capital funds
D). Retail banking
69). The banks are required to maintain a certain ratio between their cash in hand and total assets. This is called
A). SLR
B). CBR
C). SBR
D). CRR
70). With regards to Scheduled Commercial Banks, consider the following statements about Regional Rural Banks (RRBs) in India
1. RRBs are limited to a specific region comprising one or more districts of a State.
2. RRBs grant direct loans and advances only to small and marginal farmers.
3. The lending rate of the RRBs is always less than the prevailing rates of Indian Commercial Banks.
4. RRBs are functioned under the supervision of Security Exchange Board of India.
Which of the statements given above are correct?

A). 1, 2, 3 and 4
B). 1, 2 and 3
C). 2 and 3
D). 3 and 4
Go to :
Total Pages : 31