Topics
General Knowledge >> Economy >> Banking System
31). Among the following, which one is not a credit rating agency operating in India?
A). CRISIL
B). ICRA
C). Dow Jones
D). CARE
32). The banks are required to maintain a certain ratio between their cash in hand and total assets. This is called :
A). SBRC (Statutory Bank Ratio)
B). SLR (Statutory Liquid Ratio)
C). CBR (Central Bank Reserve)
D). CLR (Central Liquid Ratio)
33). Consider the following statements :
1. Sensex is based on 50 of the most important stocks available on the Bombay Stock Exchange (BSE)
2. For calculating the Sensex, all the Sensex stocks are assigned proportional weight age.
3. New York Stock Exchange is the oldest stock exchange in the world.
Which of the statements given above is/are correct?

A). 2 only
B). 1 and 3
C). 2 and 3
D). None
34). What is the number of working foreign banks in India?
A). 10
B). 20
C). 30
D). 40
35). The Securities and Exchange Board of India has been set up to :
1. protect the interests of investors
2. to regulate the activities of brokers in the stock market
3. to ensure transparency in operation in the stock market
4. to encourage a healthy growth of the stock market
Choose your answer from :

A). 1 and 2
B). 1, 2 and 4
C). 1, 2 and 3
D). 1, 2, 3 and 4


36). Which among the following is the oldest Development Financial Institution of India?
A). UTI
B). IDBI
C). ICICI
D). IFCI
37). Consider the following statements :
1. The National Housing Bank, the apex institution in housing finance in India, was set up as a wholly owned subsidiary of the Reserve Bank of India
2. The Small Industries Development Bank of India was established as a wholly owned subsidiary of the Industrial Development Bank of India
Which of the statements given above is/are correct?

A). 1 only
B). 2 only
C). Both 1 and 2
D). Neither 1 nor 2
38). Regional rural banks :
1. have limited area of operation
2. have free access to liberal refinance facilities from NABARD
3. are required to lend only to weaker sections.

A). 1 and 3
B). 2 and 3
C). 1, 2 and 3
D). 1 and 2
39). The arguments to support opening up of the Insurance sector in India were :
1. It will provide wider choice to customers
2. It will infuse competition and efficiency
3. It will widen the base of long term funds
4. It will improve balance of payments position
Choose the correct answer from:

A). 1, 2
B). 2, 3
C). 1, 2, 3
D). 1, 2, 3 and 4
40). Match the following :
Institutions Year of Formation
A. National Stock Exchange 1. 1989
B. OTCEI 2. 1992
C. SEBI 3. 1993
D. CARE 4. 1988
A B C D

A). 1 2 3 4
B). 2 1 3 4
C). 2 1 4 3
D). 3 1 4 2
Go to :
Total Pages : 31