General Knowledge >> Economy >> Banking System
41). The liabilities of a commercial bank are :
1. time deposits
2. security holdings
3. demand deposits
4. advances from the central bank

A). 1, 2 and 3 B). 1, 3 and 4
C). 2 and 4 D). 1 and 3
42). The basic aim of Lead Bank Scheme is that
A). big banks should try to open offices in each district B). there should be stiff competition among the various nationalized banks
C). individual banks should adopt particular districts for intensive development D). all the banks should make intensive efforts to mobilize deposits
43). With reference to Indian commercial banks Consider the following statements
1. The base rate system for the interest of the commercial banks was introduced in 2010.
2. The base rate system has enabled a more informed assessment of the transmission of monetary policy impulses to banks' lending rates.
Which of the statements given above is/are correct?

A). Only 1 B). Only 2
C). Both 1 and 2 D). Neither 1 nor 2
44). Which of the following are the associates of State Bank of India ?
1. State Bank of Hyderabad
2. State Bank of Mysore
3. State Bank of Tamil Nadu
4. State Bank of Travancore
Choose the correct answer using the codes given below

A). 1, 2 and 4 B). 3 and 4
C). 1 and 2 D). All of these
45). With reference to Indian economy, consider the following statements
1. Service Area Approach programme was started in the late nineties.
2. Service Area Approach was devised to bring economic growth in the assigned specific semi-urban and rural areas.
Which of the statements given above is/are correct?

A). Only 1 B). Only 2
C). Both 1 and 2 D). Neither 1 nor 2
46). Consider the following statements
1. In India, the minimum denomination coin acceptable for transaction is 50 paise.
2. Coin below 50 paise is not a legal tender for payment.
Which of the statements given above is/are correct?

A). Only 1 B). Only 2
C). Both 1 and 2 D). Neither 1 nor 2
47). When did the Lead Bank Scheme to reduce the developmental gap between different regions of the country launched in India?
A). Towards the end of First Five Year Plan B). Towards the close of the Second Five Year Plan
C). Towards the close of the Plan Holiday in Indian economy D). Towards the end of the Eight Five Year Plan
48). Which of the following constitute Capital Account?
1. Foreign Loans
2. Foreign Direct Investment
3. Private Remittances
4. Portfolio Investment
Select the correct answer using the codes given below

A). 1, 2 and 3 B). 1, 2 and 4
C). 2, 3 and 4 D). 1, 3 and 4
49). Which one of the following Is the main objective of the Service Area Approach Programme launched in India?
A). To accelerate the process to open bank branches in the urban areas B). To devise a new strategy for rural lending to bring economic growth in rural areas
C). To formulate new devise to enhance the transparency and functioning of bank branches D). Both 'a' and 'c' are correct
50). Consider the following statements
1. The National Housing Bank, the apex institution of housing finance in India, was set up as a wholly owned subsidiary of the RBI.
2. The Small Industries Development Bank of India was established as a wholly owned subsidiary of the Industrial Development Bank of India.
Which of the statements given above is/are correct?

A). Only 1 B). Only 2
C). Both 1 and 2 D). Neither 1 nor 2