In India, the first bank of limited liability managed by Indians and founded in 1881 was :

A) Hindustan Commercial Bank

  B) Oudh Commercial Bank

C) Punjab National Bank

  D) Punjab and Sind Bank

Correct Answer:
  B) Oudh Commercial Bank


Comments

No comments available


Similar Questions
1). Which amidst the following rural banks has been named after a reviver?
A). Prathama Bank B). Varada Grameen Bank
C). Thar Anchalik Grameen Bank D). Aravalli Kshetriya Grameen Bank
-- View Answer
2). A Scheduled Bank is one which is included in the :
A). II Schedule of Banking Regulation Act B). II Schedule of Constitution
C). II Schedule of Reserve Bank of India Act D). None of the above
-- View Answer
3). What is the animal on the insignia of the RBI?
A). Lion B). Tiger
C). Panther D). Elephant
-- View Answer
4). For regulation of the Insurance Trade in the country the Government has formed :
A). SEBI B). Reserve Bank of India
C). Insurance Regulatory and Development Authority D). General Insurance Corporation
-- View Answer
5). The best way a bank can avoid loss is to :
A). lend only to individuals known to the bank B). accept should collateral
C). give only short-term loans D). lend only to bank's old customers
-- View Answer
6). The system of value added taxation is applicable to :
A). excise duties B). income tax
C). estate duty D). taxes on agricultural income
-- View Answer
7). In order to be scheduled to the Reserve Bank of India, a bank should have capital and reserve of not less than :
A). 1 lakh B). 5 lakhs
C). 10 lakhs D). 50 lakhs
-- View Answer
8). The number of Banks nationalised since 1969 is :
A). 8 B). 12
C). 14 D). 20
-- View Answer
9). The largest Public Sector Bank in India is :
A). Central Bank B). State Bank of India
C). Punjab National Bank D). Indian Overseas Bank
-- View Answer
10). Which of the following is the Banker of the Banks?
A). IDBI B). SBI
C). RBI D). SBI and RBI
-- View Answer