Topics
General Knowledge >> Economy >> Banking System
21). Consider the following events :
1. Conversion of Imperial Bank of India into S.B.I
2. Establishment of NABARD
3. Setting up of RRBs
4. Nationalisation of R.B.I.

A). 4, 1, 2, 3
B). 4, 1, 3, 2
C). 1, 4, 3, 2
D). 1, 4, 2, 3
22). Word Bull and Big are associated with which branch of commercial activity?
A). Foreign Trade
B). Banking
C). Share Market
D). Manufacturing
23). How do we define the terms bull and bear with regard to stock markets?
A). (a) A bull is an optimistic operator who first buys and then sells shares in
expectation of the price going up; a bear is a pessimistic market operator who
sells the shares in expectation of buying them back at a lower price.
B). There is nothing significantly different as both operate in the capital market
C). Bull is one who first sells a share and then buys it at a lower price, bear means
one who first buys and then sells it in expectation of prices going up.
D). A bull is ready to buy any share; a bear only deals in government securities
24). Consider the following statements :
I. ICICI Bank is the largest private sector bank in India
2. Postal Life Insurance is the oldest life insurance organization in India
Which of the statements give above is/are correct?

A). 1 only
B). 2 only
C). Both 1 and 2
D). Neither 1 nor 2
25). Consider the following statements :
1. Reserve Bank of India was nationalised on 26th January 1950
2. The borrowing programme of the Government of India is handled by the Department of Expenditure, Ministry of Finance.
Which of the statements given above is/are correct?

A). 1 only
B). 2 only
C). Both 1 and 2
D). Neither 1 nor 2


26). What are gilt-edged securities?
A). Securities issued by the multinationals
B). Securities issued by the government
C). Securities issued by the private sectors
D). Securities issued by the joint venture companies
27). The functions of the Reserve Bank of India are :
1. issuing all notes and coins.
2. distributing all notes and coins
3. formulating monetary policy
4.acting as agent of Government in respect of India's membership of the IMF

A). 1. 3 and 4
B). 2 and 3
C). 2, 3 and 4
D). 1, 2, 3 and 4
28). The central banking functions in India are performed by the :
A). Central Bank
B). State Bank of India
C). Reserve Bank of India
D). Both (b) and (c )
29). Bank rate is the rate at which :
A). a bank lends to the public
B). the Reserve Bank of India lends to the public
C). The Government of India lends to other countries
D). the Reserve Bank of India gives credit to commercial banks
30). The National Stock Exchange functions from :
A). New Delhi
B). Mumbai
C). Nagpur
D). Kolkata
Go to :
Total Pages : 31