In order to be scheduled to the Reserve Bank of India, a bank should have capital and reserve of not less than :

A) 1 lakh

  B) 5 lakhs

C) 10 lakhs

  D) 50 lakhs

Correct Answer:
  B) 5 lakhs


Comments

No comments available


Similar Questions
1). The number of Banks nationalised since 1969 is :
A). 8 B). 12
C). 14 D). 20
-- View Answer
2). The largest Public Sector Bank in India is :
A). Central Bank B). State Bank of India
C). Punjab National Bank D). Indian Overseas Bank
-- View Answer
3). Which of the following is the Banker of the Banks?
A). IDBI B). SBI
C). RBI D). SBI and RBI
-- View Answer
4). Which of the following is not true about the Reserve Bank of India?
A). (a) It regulates the currency and credit system of India B). (b) It maintains the exchange value of the rupee
C). Foreign exchange reserves are kept by RBI D). One rupee notes and coins are issued by RBI
-- View Answer
5). When was the Reserve Bank of India taken over by the Government?
A). 1945 B). 1948
C). 1952 D). 1956
-- View Answer
6). Who is responsible for the collection and publication of monetary and financial information?
A). Finance Commission B). Finance Minister
C). Reserve Bank of India D). Auditor and Comptroller General of India
-- View Answer
7). The Reserve Bank of India issues :
A). all the currency notes B). all the currency notes except the one rupee note
C). all the currency notes except the hundred rupee note D). only notes of Rs.10 and above
-- View Answer
8). Nationalisation of banks was done with the purpose of :
A). financing the industries B). improving credit facilities
C). consolidating the economy D). improving security of deposits
-- View Answer
9). Which two of the following nationalised banks have been merged as per the recommendation of the Narsimhan Committee?
A). New Bank of India and Bank of India B). Central Bank of India and Corporation Bank
C). Parur Bank of India and Bank of India D). Punjab National Bank and New Bank of India
-- View Answer
10). How many nationalised banks of India are operating abroad?
A). 2 B). 5
C). 8 D). 10
-- View Answer