Number System Questions and answers

  1. Aptitude
    1. Approximation
    2. Average
    3. Boat and Stream
    4. Compound interest
    5. Discount
    6. Linear Equations
    7. Mensuration
    8. Mixture and Allegation
    9. Number series
    10. Number System
    11. Partnership
    12. Percentage
    13. Permutation and combination
    14. Pipes and Cisterns
    15. Probability
    16. Problem on ages
    17. Profit and Loss
    18. Ratio and Proportions
    19. Simple and compound interest
    20. Time and Distance
    21. Time and work
    22. Trains
    23. Unitary Method
    24. Word problems
    25. Work and Wages
1). If a and b are two whole numbers, then a-b = c will be a whole number if
A). a < b
B). a > b
C). a = b
D). both (b) and (c)
2). Multiplicative identity of whole number 'a' is
A). 1
B). 1/a
C). a+1
D). a-1
3). If number 'b' is a factor of a number 'a', then 'a' divided by 'b' gives the remainder
A). any number greater than zero
B). any number less than zero
C). zero
D). one
4). Value of \( (-1)^{-13} \)is
A). 1
B). -1
C). \( \left( \frac{1}{13}\right) \)
D). -13
5). If 'a' and 'b' are two rational numbers, then number of rational number between them are
A). one
B). two
C). zero
D). infinite


6). Predecessor of lowest positive integer is
A). zero
B). -1
C). 1
D). none of these
7). If 'a' and 'b' are two rational numbers, then \( \left( \frac{a}{b}\right)^{-n} \) is equal to
A). \( -n \left( \frac{a}{b} \right) \)
B). \(-\left(\frac{a}{b} \right)\)
C). \( \Large \frac{1}{\left( \frac{b}{a} \right)^n} \)
D). \( \Large \frac{1}{\left( \frac{a}{b} \right)^n}\)
8). If sum of integers from 101 to 200, inclusive is subtracted from the sum of integers from 201 to 300 inclusive, then the result is
A). 0
B). 100
C). 1000
D). 10000
9). If \( \Large k \neq 0 \) and \( \Large  k \neq 1 \), then which of the following cannot be true?
A). \(k^2 > k \)
B). \(k^2 < k \)
C). \(k^2 = k \)
D). Both b and c
10). Which of the following is equal to \(  \Large 3^4.3^3 \)?
A). \( \Large 3^{7} \)
B). \( \Large 3^{12} \)
C). \( \Large 6^{7} \)
D). \( \Large 9^{12} \)
Go to :
Total Pages : 36