Pipes and Cisterns Questions and answers

  1. Aptitude
    1. Approximation
    2. Average
    3. Boat and Stream
    4. Compound interest
    5. Discount
    6. Linear Equations
    7. Mensuration
    8. Mixture and Allegation
    9. Number series
    10. Number System
    11. Partnership
    12. Percentage
    13. Permutation and combination
    14. Pipes and Cisterns
    15. Probability
    16. Problem on ages
    17. Profit and Loss
    18. Ratio and Proportions
    19. Simple and compound interest
    20. Time and Distance
    21. Time and work
    22. Trains
    23. Unitary Method
    24. Word problems
    25. Work and Wages
1). Two pipes A and B can fill a tank in 18 and 6 h, respectively. If both the pipes are opened simultaneously, how much time will be taken to fill the tank?
A). \( \Large 4\frac{1}2{} \) h
B). 7 h
C). 6 h
D). 10 h
2). There are two tanks A and B to fill up a water tank. The tank can be filled in 40 min, if both taps are on. The same tank can be filled in 60 min, if tap A alone is on. How much time will tap alone take, to fill up the same tank?
A). 64 min
B). 80 min
C). 96 min
D). 120 min
3). A cistern can be filled up in 4 h by an inlet A. An outlet B can empty the cistern in 8 h. If both A and B are opened simultaneously, then after how much time the cistern get filled?
A). 5 h
B). 7 h
C). 8 h
D). 6 h
4). A pipe can fill a tank in 20 h. Due to a leak in the bottom, it is filled in 40 h. If the tank is full, how much time will the leak take to empty it?
A). 40 h
B). 30 h
C). 50 h
D). 30 h
5). A pipe can fill a tank in 10 h, while an another pipe can empty it in 6 h. Find the time taken to empty the tank, when both the pipes are opened up simultaneously.
A). 11 h
B). 15 h
C). 18 h
D). 16 h


6). Three taps are fitted in a cistern. The empty cistern is filled by the first and the second taps in 3 and 4 h, respectively. The full cistern is emptied by the third tap in 5 h. If all three taps are opened simultaneously, the empty cistern will be filled up in
A). \( \Large 1\frac{14}{23} \)
B). \( \Large 2\frac{14}{23} \)
C). 2 h 40 min
D). 1 h 56 min
7). Pipe A can fill a tank in 30 min, while pipe B can fill the same tank in 10 min and pipe C can empty the full tank in 40 min. If all the pipes are opened together, how much time will be needed to make the tank full?
A). \( \Large 9\frac{3}{13} \) h
B). \( \Large 9\frac{4}{13} \) h
C). \( \Large 9\frac{7}{13} \) h
D). \( \Large 9\frac{9}{13} \) h
8). Pipes A and B can fill a tank in 5 and 6 h, respectively. Pipe C can fill it in 30 h. If all the three pipes are opened together, then in how much time the tank will be filled up?
A). \( \Large 3\frac{3}{14} \) h
B). \( \Large 2\frac{1}{2} \) h
C). \( \Large 3\frac{9}{14} \) h
D). \( \Large 2\frac{1}{14} \) h
9). Through an inlet, a tank takes 8 h to get filled up. Due to a leak in the bottom, it takes 2 h more to get it filled completely. If the tank is full, how much time will the leak take to empty it?
A). 16 h
B). 20 h
C). 32 h
D). 40 h
10). A tap can fill an empty tank in 12 h and a leakage can empty the tank in 20 h. If tap and leakage both work together, then how long will it take to fill the tank?
A). 25 h
B). 40 h
C). 30 h
D). 35 h
Go to :
Total Pages : 15