• There are two tanks A and B to fill up a water tank. The tank can be filled in 40 min, if both taps are on. The same tank can be filled in 60 min, if tap A alone is on. How much time will tap alone take, to fill up the same tank?

    A) 64 min

      B) 80 min

    C) 96 min

      D) 120 min

    Correct Answer:
      D) 120 min

    Description for Correct answer

    Part filled by tap A in 1 min = \( \Large \frac{1}{60} \)

    Let tap B fills the tank in x min

    Then, part filled by tap, B in 1 min = \( \Large \frac{1}{x} \)

    According to the question,

    = \( \Large \frac{1}{60} \) + \( \Large \frac{1}{x} \) = \( \Large \frac{1}{40} \)

    = \( \Large \frac{1}{x} \) = \( \Large \frac{1}{40} \) - \( \Large \frac{1}{60} \)

    => \( \Large \frac{1}{x} \) = \( \Large \frac{3-2}{120} \) => \( \Large \frac{1}{x} \) = \( \Large \frac{1}{120} \)

    Therefore, Tap B can fill the tank in 120 min.


Similar Questions
1). A cistern can be filled up in 4 h by an inlet A. An outlet B can empty the cistern in 8 h. If both A and B are opened simultaneously, then after how much time the cistern get filled?
A). 5 h B). 7 h
C). 8 h D). 6 h
-- View Answer
2). A pipe can fill a tank in 20 h. Due to a leak in the bottom, it is filled in 40 h. If the tank is full, how much time will the leak take to empty it?
A). 40 h B). 30 h
C). 50 h D). 30 h
-- View Answer
3). A pipe can fill a tank in 10 h, while an another pipe can empty it in 6 h. Find the time taken to empty the tank, when both the pipes are opened up simultaneously.
A). 11 h B). 15 h
C). 18 h D). 16 h
-- View Answer
4). Three taps are fitted in a cistern. The empty cistern is filled by the first and the second taps in 3 and 4 h, respectively. The full cistern is emptied by the third tap in 5 h. If all three taps are opened simultaneously, the empty cistern will be filled up in
A). \( \Large 1\frac{14}{23} \) B). \( \Large 2\frac{14}{23} \)
C). 2 h 40 min D). 1 h 56 min
-- View Answer
5). Pipe A can fill a tank in 30 min, while pipe B can fill the same tank in 10 min and pipe C can empty the full tank in 40 min. If all the pipes are opened together, how much time will be needed to make the tank full?
A). \( \Large 9\frac{3}{13} \) h B). \( \Large 9\frac{4}{13} \) h
C). \( \Large 9\frac{7}{13} \) h D). \( \Large 9\frac{9}{13} \) h
-- View Answer
6). Pipes A and B can fill a tank in 5 and 6 h, respectively. Pipe C can fill it in 30 h. If all the three pipes are opened together, then in how much time the tank will be filled up?
A). \( \Large 3\frac{3}{14} \) h B). \( \Large 2\frac{1}{2} \) h
C). \( \Large 3\frac{9}{14} \) h D). \( \Large 2\frac{1}{14} \) h
-- View Answer
7). Through an inlet, a tank takes 8 h to get filled up. Due to a leak in the bottom, it takes 2 h more to get it filled completely. If the tank is full, how much time will the leak take to empty it?
A). 16 h B). 20 h
C). 32 h D). 40 h
-- View Answer
8). A tap can fill an empty tank in 12 h and a leakage can empty the tank in 20 h. If tap and leakage both work together, then how long will it take to fill the tank?
A). 25 h B). 40 h
C). 30 h D). 35 h
-- View Answer
9). Three taps A, B and C together can fill an empty cistern in 10 min. The tap A alone can fill it in 30 min and the tap B alone can fill it in 40 min. How long will the tap C alone take to fill it?
A). 16 min B). 24 min
C). 32 min D). 40 min
-- View Answer
10). Two pipes P and Q can fill a cistern in 12 and 15 min, respectively. If both are opened together and at the end of 3 min, the first is closed. How much longer will the cistern take to fill?
A). \( \Large 8\frac{1}{4} \) B). \( \Large 8\frac{3}{4} \)
C). 5 min D). \( \Large 8\frac{1}{2} \)
-- View Answer