Average Questions and answers

  1. Aptitude
    1. Approximation
    2. Average
    3. Boat and Stream
    4. Compound interest
    5. Discount
    6. Linear Equations
    7. Mensuration
    8. Mixture and Allegation
    9. Number series
    10. Number System
    11. Partnership
    12. Percentage
    13. Permutation and combination
    14. Pipes and Cisterns
    15. Probability
    16. Problem on ages
    17. Profit and Loss
    18. Ratio and Proportions
    19. Simple and compound interest
    20. Time and Distance
    21. Time and work
    22. Trains
    23. Unitary Method
    24. Word problems
    25. Work and Wages
1). The average for first 50 natural numbers is
A). 22.25
B). 24.25
C). 25
D). 25.5
2). The mean of \( \large 1^2, 2^2,3^2,4^2,5^2,6^2 ....... 50^2 \) is
A). 850.5
B). 858.5
C). 854.5
D). 852.5
3). The average of eight numbers is 14. The average of six of these numbers is 16. The average of the remaining two numbers is
A). 14
B). 8
C). 16
D). 12
4). The average price of three items of furniture is Rs. 15000.If their prices are in the ratio 3 : 5 : 7, then the price of cheapest item is
A). Rs. 9000
B). Rs. 5000
C). Rs. 8000
D). Rs. 10000
5). Mr.Danny spends Rs.10000 monthly on average for the first four months and Rs.12000 monthly for the next eight months and saves Rs.26000 a year. His average monthly income is
A). Rs. 12500
B). Rs. 14500
C). Rs. 13500
D). Rs.1400


6). The mean of 100 observations was calculates as 35. It was found later on that one of the observations was misread as 73 instead of 37. The correct mean is
A). 33.64
B). 34.64
C). 32.64
D). 64.34
7). In seven given numbers, the average of first four numbers is 4 and that of the last four numbers is also 4. If the average of these seven numbers is 3 , then the fourth number is
A). 9
B). 8
C). 10
D). 11
8). Rambabu has twice as much as Santosh and Santosh has 50% more money that what Sunil has. If average money with them is Rs.110, then Rambabu has
A). Rs. 160
B). Rs. 175
C). Rs. 170
D). Rs. 180
9). The average age of 30 students is 9 years. If age of their teacher is included, it becomes 10 years. The age of teacher (in years) is
A). 27 years
B). 31 years
C). 35 years
D). 40 years
10). The average weight of 8 men is increased by 1.5kg when one of the men who weighs 65 kg is replaced by a new man. The weight of the new man is
A). 76 kg
B). 76.5 kg
C). 76.7 kg
D). 77 kg
Go to :
Total Pages : 50