Word problems Questions and answers

  1. Aptitude
    1. Approximation
    2. Average
    3. Boat and Stream
    4. Compound interest
    5. Discount
    6. Linear Equations
    7. Mensuration
    8. Mixture and Allegation
    9. Number series
    10. Number System
    11. Partnership
    12. Percentage
    13. Permutation and combination
    14. Pipes and Cisterns
    15. Probability
    16. Problem on ages
    17. Profit and Loss
    18. Ratio and Proportions
    19. Simple and compound interest
    20. Time and Distance
    21. Time and work
    22. Trains
    23. Unitary Method
    24. Word problems
    25. Work and Wages
1). A number consists of two digits. The sum of the digits is 10. On reversing the digits of the number, the number decreases by 36. What is the product of the two digits?
A). 21
B). 24
C). 36
D). 42
2). If a number is multiplied by three-fourth of itself, the value thus obtained is 10800. What is that number?
A). 210
B). 180
C). 120
D). 140
3). The sum of five consecutive numbers is 190. What is the sum of the largest and the smallest numbers?
A). 75
B). 77
C). 76
D). 73
4). The product of two consecutive odd numbers is 19043. Which is the smaller one?
A). 137
B). 131
C). 133
D). 129
5). If the three-fourth of a number is subtracted from the number, the value so obtained is 163. What is that number?
A). 625
B). 562
C). 632
D). 652


6). The sum of two numbers is 10. Their product is 20. Find the sum of the reciprocals of the two numbers.
A). 1
B). \( \Large \frac{3}{5} \)
C). \( \Large \frac{1}{2} \)
D). \( \Large \frac{11}{6} \)
7). Five times of a positive integer is equal to 3 less than twice the square of that number. Find the number.
A). 3
B). 13
C). 23
D). 33
8). A man has given one-fourth part of his property to his daughter, half part to his sons and one-fifth part given as charity. How much part of his property he has given?
A). \( \Large \frac{1}{20} \)
B). \( \Large \frac{19}{20} \)
C). \( \Large \frac{1}{10} \)
D). \( \Large \frac{9}{10} \)
9). A chocolate has 12 equal pieces. Manju gave \( \Large \frac{1}{4} \)th of it to Anju, \( \Large \frac{1}{3} \)rd of it to Sujata and \( \Large \frac{1}{6} \)th of it to Fiza. The number of pieces of chocolate left with Manju is
A). 1
B). 2
C). 3
D). 4
10). A number consists of two digits whose sum is 10. If the digits of the number are reversed, then the number decreased by 36. Which of the following is/are correct?
I. The number is divisible by a composite number.
II. The number is a multiple of a prime number.

A). Only I
B). Only II
C). Both 1 and H
D). Neither I nor II
Go to :
Total Pages : 3