>> Aptitude >> Word problems
11). The sum of five consecutive odd number is equal to 175. What is the sum of the second largest number and the square of the smallest number amongst them together?
A). 989 B). 997
C). 979 D). 998
12). 0ut of three given numbers, the first number is twice the second and thrice the third. If the average of these three numbers is 154, then what is the difference between the first and the third numbers?
A). 126 B). 42
C). 168 D). 52
13). X, Y and Z had taken a dinner together. The cost of the meal of Z was 20% more than that of Y and the cost of the meal of X was \( \Large \frac{5}{6} \) as much as the cost of the meal of Z. If Y paid Rs.100, then what was the total amount that all the three of them had paid?
A). Rs.285 B). Rs.300
C). Rs.355 D). 320
14). Find the maximum number of trees which can be planted 20 m apart on the two sides of a straight road 1760 m long.
A). 174 B). 176
C). 180 D). 178
15). The difference between two numbers is 18. If four times the second number is less than three times the first number by 18, then what is the sum of these two numbers?
A). 100 B). 80
C). 86 D). 90
16). The difference between a two-digit number and the number obtained by interchanging the two digits of the number is 18. The sum of the two digits of the number is 12. What is the product of the digits of two-digit number?
A). 32 B). 27
C). 35 D). Couldn't be determined
17). On Children's Day, sweets were to be equally distributed amongst 300 children. But on that particular day 50 children remained absent; hence each child got one extra sweet. How many sweets were distributed?
A). 1450 B). 1700
C). 1650 D). 1500
18). There are two examination halls P and Q. If 10 students shifted P to Q, then the number of students will be equal in both the examination halls. If 20 students shifted from Q to P, then the students of P would be doubled to the students of Q. The numbers of students would be in P and Q, respectively are
A). 60, 40 B). 70, 50
C). 80, 60 D). 100, 80
19). In a two-digit positive number, the unit digit is equal to the square of ten's digit. The difference between the original number and the number formed by interchanging the digits is 54. What is 40% of the original number?
A). 15.6 B). 73
C). 84 D). None of the above
20). In a three-digit number, the digit in the unit's place is four times the digit in the hundred's place. If the digit in the unit's place and the ten's place are interchanged, the new number so formed is 18 more than the original number. If the digit in the hundreds place is one-third of the digit in the ten's place, then what is 25% of the original number?
A). 67 B). 84
C). 137 D). Couldn't be determined