>> Aptitude >> Ratio and Proportions
1). If A : B = a : b and B : C = p : q, then A : C is equal to
A). aq : bp B). ab : pq
C). ap : bq D). bq : ap
2). If A : B = m : n, B : C = p : q and C : D = r : s, then D : A is equal to
A). mps : nqr B). nps : mqr
C). nqs : mpr D). mrp : nsq
3). Rs. 16000 are to be distributed between B and A such that B gets Rs 4000 less than A The ratio of the amount received by A to that received by B is
A). 3 : 5 B). 5 : 3
C). 6 : 1 D). 1 : 3
4). The mean proportion between 72 and 128 is
A). 100 B). 90.67
C). 109.34 D). 96
5). A sum of Rs 2000 is divided into two parts such that one part is invested at 10 % pa, simple interest and the second part at 15% pa, simple interest. After 2 years, if Rs. 460 are received as interest, then the ration of investments of first and second part is
A). 7 : 4 B). 4 : 3
C). 7 :3 D). 6 : 4
6). Two cones have their heights in the ratiio 1 : 4 and the radii of their bases are in the ratio 3 : 1. The ratio of their volume is
A). 1 : 3 B). 3 : 1
C). 1 : 2 D). 2 : 1
7). If a carton containing a dozen glass is dropped, which of the following cannot be the ratio of unbroken glasses to broken glasses
A). 2 : 1 B). 3 : 1
C). 3 : 2 D). 7 : 5
8). A tiny money bank containing Rs. 1, 50paise and 25 paise coins in the ratio 1 : 2 : 3. If their total value is Rs 154, then the number of 25 paise coins is
A). 168 B). 112
C). 56 D). 156
9). The annual salary of A, B, C is in the proportion of 3 : 4 : 5. If C's annual salary is Rs 80000 more than that of A, then B's monthly salary is
A). Rs. 13666.67 B). Rs. 13333.33
C). Rs. 14373.67 D). Rs. 16666.67
10). If radi of two cylinders are in the ration 3 : 2 and their height in the ratio 4 : 3, then ratio of their volumes is
A). 9 : 8 B). 2 : 1
C). 3 : 1 D). 4 : 1