Boat and Stream Questions and answers

  1. Aptitude
    1. Approximation
    2. Average
    3. Boat and Stream
    4. Compound interest
    5. Discount
    6. Linear Equations
    7. Mensuration
    8. Mixture and Allegation
    9. Number series
    10. Number System
    11. Partnership
    12. Percentage
    13. Permutation and combination
    14. Pipes and Cisterns
    15. Probability
    16. Problem on ages
    17. Profit and Loss
    18. Ratio and Proportions
    19. Simple and compound interest
    20. Time and Distance
    21. Time and work
    22. Trains
    23. Unitary Method
    24. Word problems
    25. Work and Wages
1). A boat goes 20 km upstream in 2 hours and downstream in 1 hour. How much time this boat will take to travel 30 km in all still water?
A). 1 hr
B). 2 hrs
C). 1.5 hrs
D). 2.5 hrs
2). In the above question, the speed at which the stream is flowing is
A). 10 km/hr
B). 20 km/hr
C). 15 km/hr
D). 5 km/hr
3). A boat travels 10 km in 1 hr downstream and 14 kms in 2 hrs upstream. How much time this boat will take to travel 17 kms in still water?
A). 1 hr
B). \( \Large 2\frac{1}{2} \) hrs
C). 2 hrs
D). \( \Large 3\frac{1}{2} \) hrs
4). A man goes by motor boat a certain distance upstream at 15 km/hr and return the same downstream at 20 kin/hr. The total time taken for the journey was 7 hrs. Find how far did he go.
A). 60 km
B). 50 km
C). 40 km
D). 120 km
5). A man can row upstream a distance of \( \Large \frac{2}{3} \) km in 10 minutes and returns the same distance downstream in 5 minutes. Ratio of man's speed in still water and that of the stream will be
A). 3 : 1
B). 1 : 3
C). 2 : 3
D). 3 : 2


6). A man can row a certain distance down stream in 6 hours and return the same distance in 9 hours. If stream flows at the rate of 2 km/hr, then what will be man's speed if he rows in still water?
A). 10 km/hr
B). 12 km/hr
C). 14 km/hr
D). 15 km/hr
7). A boat against the current of water goes 9 km/hr and in the direction of the current 12 km/hr. The boat takes 4 hours and 12 minutes to move upwared and downward direction from A to B. What is the distance between A and B?
A). 21.6 km
B). 21.0 km
C). 22 km
D). 30 km
8). A man takes 3 hours and 45 minutes to boat 15 km with the current in a river and 2 hours 30 minutes to cover a distance of 5 km against the current. Speed of the boat in still water and speed of the current respectively will be
A). 3 km/hr, 1 km/hr
B). 1 km/hr, 3 km/hr
C). 2 km/hr, 4 km/hr
D). none of these
9). A boat can be rowed 6 km/hr along the current and 4 km/hr against the current. Speed of the current and speed of the boat in still water, respectively will be
A). 1 km/hr, 5 km/hr
B). 5 km/hr, 1 km/hr
C). 2 km/hr, 4 km/hr
D). none of these
10). A boat moves down the stream at the rate of 1 km in 6 minutes and up the stream at the rate of 1 km in 10 minutes. The speed of the current is
A). 2 km/hr
B). 1 km/hr
C). 1.5 km/hr
D). 2.5 km/hr
Go to :
Total Pages : 12