>> Aptitude >> Discount
1). On a 20% discount sale, an article costs 596. What was the original price of the article?
A). Rs.720 B). Rs.735
C). Rs.745 D). Rs.775
2). If an electricity bill is paid before due date, one gets a reduction of 4% on the amount of the bill. By paying the bill before due date, a person got a reduction of Rs.13. The amount of his electricity bill was
A). Rs.125 B). Rs.225
C). Rs.325 D). Rs.425
3). If on a marked price, the difference of selling prices with a discount of 30% and two successive discounts of 20% and 10% is Rs.72, then the marked price (in Rs.) is
A). Rs.3600 B). Rs.3000
C). Rs.2500 D). Rs.2400
4). Two successive discounts of 20% and 20% are equivalent to a single discount of
A). 42% B). 40%
C). 36% D). 34%
5). Two successive discounts of 20% and 5% are equivalent to a single discount of
A). 25% B). 24%
C). 18% D). 15%
6). A shopkeeper earns a profit of 12% on Selling a book at 10% discount on the printed price. The ratio of the cost price and the printed price of the book is
A). 45:56 B). 8:11
C). 47:56 D). 3:4
7). A manufacturer marked an article at Rs.50 and sold it allowing 20% discount. If his profit was 25%, then the cost price of the article was
A). Rs.40 B). Rs.35
C). Rs.32 D). Rs.30
8). A seller marks his goods 30% above their cost price but allows 15% discount for cash payment. His percentage of profit When sold in cash, is
A). 10.50% B). 15%
C). 9% D). 8.50%
9). Successive discounts of 10%, 20% and 30% is equivalent to single discount of
A). 60% B). 49.60%
C). 40.50% D). 36%
10). By selling an article at \( \Large \frac{3}{4} \)th of the marked price, there is a gain of 25%. The ratio of the marked price and the cost price is
A). 5:3 B). 3:5
C). 3:4 D). 4:3