Mensuration Questions and answers

  1. Aptitude
    1. Approximation
    2. Average
    3. Boat and Stream
    4. Compound interest
    5. Discount
    6. Linear Equations
    7. Mensuration
    8. Mixture and Allegation
    9. Number series
    10. Number System
    11. Partnership
    12. Percentage
    13. Permutation and combination
    14. Pipes and Cisterns
    15. Probability
    16. Problem on ages
    17. Profit and Loss
    18. Ratio and Proportions
    19. Simple and compound interest
    20. Time and Distance
    21. Time and work
    22. Trains
    23. Unitary Method
    24. Word problems
    25. Work and Wages
1). The length and breadth of a rectangle is 136 cm. and 102 cm respectively, its area is
A). 1.88 \( \Large m^{2} \)
B). 1.72 \( \Large m^{2} \)
C). 1.39 \( \Large m^{2} \)
D). 1.46 \( \Large m^{2} \)
2). The area of a rhombus is 120 \( \Large cm^{2} \). If one of its diagonals is of length 10 cm, then length of one of its sides is
A). 12 cm
B). 13 cm
C). 24 cm
D). \( \Large 2\sqrt{30} cm \)
3). The area of a rectangular ground is 12500 \( \Large m^{2} \). If its length is 125 m, then its perimeter is
A). 250 m
B). 550 m
C). 450 m
D). 500 m
4). The length and the breadth of a rectangle are 120 meters and 50 meters respectively, then length of the diagonal of the rectangle is
A). 130 m
B). 125 m
C). 120 m
D). 135 m
5). Three cubes whose edges measure 3 cm, 4cm and 5cm respectively are melted to form a new cube. The surface area of the new cube is
A). 50 \( \Large m^{2} \)
B). 216 \( \Large cm^{2} \)
C). 250 \( \Large cm^{2} \)
D). 300 \( \Large cm^{2} \)


6). The length and breadth of a hall are 60m and 50m respectively. Length of a 2 meter wide carpet to cover the whole floor of the room is
A). 3000 m
B). 1500 m
C). 110 m
D). 150 m
7). The areas of a rectangle and a square are equal. The side of the square is 5 cm and the smaller side of the rectangle is half that of the square. The length of other side of the rectangle would be
A). 5 cm
B). 8 cm
C). 10 cm
D). 12.5 cm
8). A rectangular hall 108 meters long is paved with 7128 tiles each measuring 5 \( \Large dm^{2} \), then Width of the plot is
A). 3.3 m
B). 330 m
C). 33 m
D). 0.33 m
9). The perimeter of a square is 12 cm and that of another is 16 cm. The side of a square whose area is equal to the sum of the areas of the above two squares would be
A). 4 cm
B). 5 cm
C). 5.5 m
D). 6 cm.
10). If length of a square is doubled its area will increase
A). two times
B). three times
C). four times
D). 16 times
Go to :
Total Pages : 83