Mensuration Questions and answers

  1. Aptitude
    1. Approximation
    2. Average
    3. Boat and Stream
    4. Compound interest
    5. Discount
    6. Linear Equations
    7. Mensuration
    8. Mixture and Allegation
    9. Number series
    10. Number System
    11. Partnership
    12. Percentage
    13. Permutation and combination
    14. Pipes and Cisterns
    15. Probability
    16. Problem on ages
    17. Profit and Loss
    18. Ratio and Proportions
    19. Simple and compound interest
    20. Time and Distance
    21. Time and work
    22. Trains
    23. Unitary Method
    24. Word problems
    25. Work and Wages
11). The ratio of two unequal sides of a rectangle is 1:2. If its perimeter is 24, then length of a dlagonal is
A). \( \Large \frac{2}{\sqrt{5}} cm \)
B). \( \Large \frac{4}{\sqrt{5}} cm \)
C). \( \Large 2\sqrt{5} cm \)
D). \( \Large 4\sqrt{5} cm \)
12). ABCD is a parallelogram of area S. E and F are the middle points of the sides AD and BC respectively. If G is any point on the line EF, then area of \( \Large \triangle AGB \) is equal to
A). \( \Large \frac{S}{2} \)
B). \( \Large \frac{S}{3} \)
C). \( \Large \frac{S}{4} \)
D). \( \Large \frac{3S}{4} \)
13). A rectangular lawn is 80 metres long and 60 metres wide. The time taken by a man to walk along its diagonal at the speed of 18 km. per hour is
A). 25 sec
B). 20 sec
C). 18 sec
D). 10 sec
14). If \( \Large \triangle ABC \) is an equilateral triangle of area \( \Large 36\sqrt{3} cm^{2} \), then area of the inscribed circle is
A). \( \Large 48 \pi cm^{2} \)
B). \( \Large 36 \pi cm^{2} \)
C). \( \Large 24 \pi cm^{2} \)
D). \( \Large 12 \pi cm^{2} \)
15). A ladder 2.0m long is placed in a street so as to reach a window 1.6 m high and on turning the ladder to the other side of a street, it reaches a point 1.2 m high. The width of the street is
A). 2.8 m
B). 2.4 m
C). 2.0 m
D). 1.6 m


16). Area of the parallelogram given below is
A). 40 sq. cm
B). 20 sq. cm
C). 32 sq. cm
D). 64 sq. cm
17). If three solid bodies; a sphere, right circular cylinder and a right circular cone are of equal radius and equal surface area, then their heights are in the ratio
A). \( \Large 2 : 1 : 2\sqrt{2} \)
B). \( \Large \sqrt{2} : 1 : 2 \)
C). \( \Large 2 : 1 : 3\sqrt{2} \)
D). \( \Large 6\sqrt{2} : 3\sqrt{3} : 4 \)
18). A square and an equilateral triangle are inscribed in a circle. If a and b denote lengths of their sides, then
A). \( \Large a^{2}=\frac{b^{2}}{2} \)
B). \( \Large \frac{a^{2}}{2}=b^{2} \)
C). \( \Large 3b^{2}=2a^{2} \)
D). \( \Large 3a^{2}=2b^{2} \)
19). The slant height of a right circular cone is 10 cm and its height is 8 cm. It is cut by a plane parallel to its base passing through the midpoint of the height. Ratio of the volume of the cone to that of the frustum of the cone cut is
A). 2 : 1
B). 8 : 7
C). 4 : 3
D). 3 : 2
20). A solid sphere of radius r is sliced by the planes passing through its centre and perpendicular to each other. The total surface area of each of the pieces so formed is
A). \( \Large \frac{2}{3} \pi r^{2} \)
B). \( \Large 2 \pi r^{2} \)
C). \( \Large \frac{4}{3} \pi r^{2} \)
D). \( \Large \pi r^{2} \)
Go to :
Total Pages : 83