>> Aptitude >> Problem on ages
1). The present ages of Reena and Usha are 24 and 36 yr, respectively. What was the ratio between the ages of Usha and Reena respectively 8 yr ago?
A). 7 : 4 B). 4 : 7
C). 11 : 8 D). 8 :11
2). Raju decided to marry 3 yr after he gets a job. He was 17 yr old when he passed class 12th. After passing class 12th, he had completed his graduation course in 3 yr and PG course in 2 yr. He got the job exactly 1 yr after completing his PG course. At what age will he get married?
A). 27 yr B). 26 yr
C). 28 yr D). 23 yr
3). The average age of 8 children of a family is 12 yr. If the age of 7 children are 12, 8, 14, 11, 9, 13 and 15 yr, then the age of 8th child will be
A). 12 yr B). 14 yr
C). 13 yr D). 15 yr
4). The ratio between the present ages of A and B is 4 : 5. If the ratio between their ages 4 yr hence becomes 14 : 17, then what is B's age at present?
A). 30 yr B). 28 yr
C). 34 yr D). Data inadequate
5). In a family, the average age of father and mother is 35 yr. The average age of the father, mother and their only son is 27 yr. What is the age of the son?
A). 12 yr B). 11 yr
C). 10.5 yr D). 10 yr
6). The sum of the present ages of Varun and Kapil is 42 yr. The ratio of their ages after 5 yr will be 15 : 11 What is the present age of Kapil?
A). 17 yr B). 24 yr
C). 25 yr D). 22 yr
7). The average age of 9 students and their teacher is 16 yr. The average age of the first four students is 19 yr and that of the last five is 10 yr. The teacher's age is
A). 36 yr B). 34 yr
C). 30 yr D). 28 yr
8). At present, Anil is 1.5 times of Purvi's age. 8 yr hence, the respective ratio between Anil and Purvi's age is 25 : 18. What is Purvi's present age?
A). 50 yr B). 28 yr
C). 42 yr D). 36 yr
9). The average of the present ages of Sachin and Saurabh is 36 yr. If Sachin is 8 yr older than Saurabh, what is the Saurabh's present age?
A). 30 yr B). 34 yr
C). 32 yr D). 40 yr
10). At present Meena is eight times her daughter's age. 8 yr from now, the ratio of the ages of Meena and her daughter will be 10 : 3, respectively. What is Meena's present age?
A). 32 yr B). 40 yr
C). 36 yr D). Cannot be determined