>> Aptitude >> Profit and Loss

PrimeFaces.cw("DataGrid","widget_frm_base_j_idt45",{id:"frm_base:j_idt45"});

Contents:

- Aptitude
- Approximation
- Average
- Boat and Stream
- Compound interest
- Discount
- Linear Equations
- Mensuration
- Mixture and Allegation
- Number series
- Number System
- Partnership
- Percentage
- Permutation and combination
- Pipes and Cisterns
- Probability
- Problem on ages
- Profit and Loss
- Ratio and Proportions
- Simple and compound interest
- Time and Distance
- Time and work
- Trains
- Unitary Method
- Word problems
- Work and Wages

1). If cost price of 21 oranges is equal to the selling price of 18 oranges then profit percent is
\( \Large\frac{SP - CP}{SP} \times 100% = \left( \frac{3}{18}\times 100 \right)% = 16\frac{2}{3}%\) | ||||

2). By selling an article at Rs. 1250, a gain of 25% is made on the cost price . At what price should the article be sold in order that a loss of 20% made on the selling price.
\( \Large \frac{125}{100} = \frac{1250}{CP} \) | ||||

3). Ran sold a cow to Rahim at 20% profit. Rahim sold it to Robert at 25 % profit. If Robert paid Rs. 900, then Ram had purchased the cow (in rupees) for
Let Ram's cost price = Rs. 100 | ||||

4). Even after reducing the marked price of a T.V by Rs. 320, a shopkeeper makes a profit of 15%. If the cost price be Rs. 3200, what percentage of profit would he have made if he had sold the T.V at the marked price?
15% of 3200 = 480 MP = 3200 + 480 + 320 = 4000 | ||||

5). A man bought a horse and sold it at a gain of 10%. If he had bought the horse at 20% less and sold it for Rs.100 more he would have a profit of 40%. The C.P of horse is
Let x be the CP and y be the SP f the horse. | ||||

6). If cost price of 20 articles is equal to the selling price of 25 articles, then loss percent in the transaction is
Correct Answer: 20%
Loss = \( \Large\frac{5}{25} \times 100% = 20% \) | ||||

7). A man bought 50 dozen eggs of a rate of Rs. 4 per dozen. He finds 40 eggs rotten, In order to gains 5%, he should sell eggs at
CP = 50 X 4 = 200 SP = 210 | ||||

8). A shopkeeper professes to sell his articles on CP but he uses false weight of 900 gms for 1 kg. His gain percentage is
\( \Large\frac{100}{900} \times 100% = \frac{100}{9}% = 11\frac{1}{9}% \) | ||||

9). In purchasing and selling article, a shopkeeper cheats both seller and the buyer by 10%. His percentage gain is
Correct Answer: 21%
10 X 2 = 20 10 X 10 = 1 Totally 21 % | ||||

10). Robert buys a radio for Rs. 500 and sells it for Rs. 200. The loss percentage is
Correct Answer: 60%
\( \Large\frac{500}{100} = \frac{300}{?} \) ? = 60 % |