>> Aptitude >> Profit and Loss
1). If cost price of 21 oranges is equal to the selling price of 18 oranges then profit percent is
A). \( \Large7\frac{1}{7}% \) B). \( \Large5\frac{5}{9}% \)
C). \( \Large16\frac{2}{3}% \) D). \( \Large 7\frac{1}{3}% \)
2). By selling an article at Rs. 1250, a gain of 25% is made on the cost price . At what price should the article be sold in order that a loss of 20% made on the selling price.
A). Rs. 800 B). Rs. 850
C). Rs. 833\( \Large\frac{1}{3} \) D). Rs. 833\( \Large\frac{2}{3} \)
3). Ran sold a cow to Rahim at 20% profit. Rahim sold it to Robert at 25 % profit. If Robert paid Rs. 900, then Ram had purchased the cow (in rupees) for
A). 600 B). 700
C). 750 D). 800
4). Even after reducing the marked price of a T.V by Rs. 320, a shopkeeper makes a profit of 15%. If the cost price be Rs. 3200, what percentage of profit would he have made if he had sold the T.V at the marked price?
A). 10% B). 20%
C). 25% D). 16\( \Large\frac{2}{3}\)%
5). A man bought a horse and sold it at a gain of 10%. If he had bought the horse at 20% less and sold it for Rs.100 more he would have a profit of 40%. The C.P of horse is
A). Rs.2000 B). Rs. 4000
C). Rs.5000 D). Rs.6000
6). If cost price of 20 articles is equal to the selling price of 25 articles, then loss percent in the transaction is
A). 5% B). 20%
C). 25% D). 30%
7). A man bought 50 dozen eggs of a rate of Rs. 4 per dozen. He finds 40 eggs rotten, In order to gains 5%, he should sell eggs at
A). Rs. 4.50 per dozen B). Rs. 5 per dozen
C). Rs. 5.50 per dozen D). Rs. 6.50 per dozen
8). A shopkeeper professes to sell his articles on CP but he uses false weight of 900 gms for 1 kg. His gain percentage is
A). 10 % B). 10\( \large\frac{1}{9} \)%
C). 11% D). 11\( \large\frac{1}{9} \)
9). In purchasing and selling article, a shopkeeper cheats both seller and the buyer by 10%. His percentage gain is
A). 21% B). 20%
C). 15% D). 10%
10). Robert buys a radio for Rs. 500 and sells it for Rs. 200. The loss percentage is
A). 40% B). 50%
C). 60% D). 70%