Topics
>> Aptitude >> Pipes and Cisterns
61). Two pipes A and B can fill a tank in 24 and 32 min, respectively. If both the pipes are opened together, after how much time pipe B should be closed so that the tank is full in 9 min?
A). 40 min
B). 30 min
C). 10 min
D). 20 min
62). Two pipes A and B can fill a cistern in 15 and 20 min, respectively. Both the pipes are opened together, but after 2 min, pipe A is turned off. What is the total time required to fill the tank?
A). \( \Large \frac{46}{3} \) min
B). \( \Large \frac{52}{3} \) min
C). \( \Large \frac{43}{3} \) min
D). \( \Large \frac{41}{3} \) min
63). A tank can be filled by a tap in 20 min and by another tap in 60 min. Both the tape are kept open for 5 min and then the 1st tap is shut off. After this. how much time the tank will be completely filled?
A). 20 min
B). 30 min
C). 45 min
D). 40 min
64). If two pipes function together, the tank will be filled in 12 h. One pipe fills the tank in 10 h faster than the other. How many hours does the faster pipe take to fill up the tank?
A). 20 h
B). 60 h
C). 15 h
D). 25 h
65). A pipe P can fill a tank in 12 min and another pipe R can fill it in 15 min. But, the 3rd pipe M can empty it in 6 min. The 1st two pipes P and R are kept open for double the 2.5 min in the beginning and then the 3rd pipe is also opened. In what time is the tank emptied?
A). 30 min
B). 25 min
C). 45 min
D). 35 min


66). There are 7 pipes attached with a tank out of which some are inlets and some are outlets. Every inlet can fill the tank in 10 h and every outlet can empty the tank in 15 h. When all the pipes are opened simultaneously, the tank is filled up in \( \Large \Large 2\frac{8}{11} \) h. Find the numbers of inlets and outlets.
A). 5.2
B). 6.1
C). 4.3
D). 3.4
67). Capacity of tap B is 80% more than that of A. If both the taps are opened simultaneously, they take 45 h to fill the tank. How long will B take to fill the tank alone?
A). 72 h
B). 48 h
C). 66 h
D). 70 h
68). Three taps A, B and C fill a tank in 20 min, 15 min and 12 min, respectively. If all the taps are opened simultaneously, how long will they take to fill 40% of the tank?
A). 1 min
B). 2 min
C). 3 min
D). 4 min
69). Taps A, B and C are attached with a tank and velocity of water coming through them are 42 L/h, 56 L/h and 48 L/h, respectively. A and B are inlets and C is outlet. If all the taps are opened simultaneously, tank is filled in 16 h. What is the capacity of the tank?
A). 2346 L
B). 1600 L
C). 800 L
D). 960 L
70). Two taps A and B can fill a tank in 25 min and 20 min, respectively. But taps are not opened properly, so the taps A and B allow \( \Large \Large \frac{5}{6} \)th and \( \Large \Large \frac{2}{3} \)rd part of water respectively. How long will they take to fill the tank?
A). 12 min
B). 13 min
C). 14 mm
D). 15 min
Go to :
Total Pages : 15