Number System Questions and answers

  1. Aptitude
    1. Approximation
    2. Average
    3. Boat and Stream
    4. Compound interest
    5. Discount
    6. Linear Equations
    7. Mensuration
    8. Mixture and Allegation
    9. Number series
    10. Number System
    11. Partnership
    12. Percentage
    13. Permutation and combination
    14. Pipes and Cisterns
    15. Probability
    16. Problem on ages
    17. Profit and Loss
    18. Ratio and Proportions
    19. Simple and compound interest
    20. Time and Distance
    21. Time and work
    22. Trains
    23. Unitary Method
    24. Word problems
    25. Work and Wages
11). Value of \( \Large \left( \frac{2^{-3}}{5} \right) ^{-2}\) is
A). \( \Large \frac{1}{1600} \)
B). 1600
C). \( \Large \frac{1}{40} \)
D). 40
12). If \( \Large x^{-2/3} \) = \( \Large \frac{1}{4} \) and x is a positive whole number, then the value of 2x is
A). 8
B). 16
C). 24
D). 32
13). If \(x^2 \) = 64 and \(y^2 \) = 49, then difference between greatest possible value of (x - y) and least possible value of (x + y) is
A). 0
B). 10
C). 15
D). 30
14). No square of a number ends with
A). 2,3,7 and 8
B). 3,5,6 and 8
C). 2,5,7 and 9
D). 2,3,7 and 9
15). If \( 4^2 + 5^2 +x^2 = 21^2 \), then the value of x is
A). 9
B). 12
C). 15
D). 20


16). The students of a class donated Rs.2401 Each student donated as many rupees as the number of students in the class, then the number of students in the class is
A). 25
B). 49
C). 81
D). 119
17). The least square number which is exactly divisible by each of these number 6,9,15 and 20 is
A). 400
B). 900
C). 961
D). 1024
18). Value of \( \Large\left[ \left( 24^2 + 7^2 \right)^{1/2} \right] ^3 \) is
A). 625
B). 1025
C). 15625
D). 10245
19). Three numbers are in the ration 1:2:3. If the sum of their cubes is 98784, then the numbers are
A). 7,14,28
B). 14,28,42
C). 6,12,18
D). 12,18,36
20). For what value of x, \( \Large 3^{3x - 5} = \frac{1}{9^x} \)?


A). 1
B). 3
C). 5
D). 9
Go to :
Total Pages : 36