Number System Questions and answers

  1. Aptitude
    1. Approximation
    2. Average
    3. Boat and Stream
    4. Compound interest
    5. Discount
    6. Linear Equations
    7. Mensuration
    8. Mixture and Allegation
    9. Number series
    10. Number System
    11. Partnership
    12. Percentage
    13. Permutation and combination
    14. Pipes and Cisterns
    15. Probability
    16. Problem on ages
    17. Profit and Loss
    18. Ratio and Proportions
    19. Simple and compound interest
    20. Time and Distance
    21. Time and work
    22. Trains
    23. Unitary Method
    24. Word problems
    25. Work and Wages
21). Exponential form of \(\left( \sqrt{\sqrt{a} \times \sqrt{b} } \right)^2 \) is
A). ab
B). \( \left( ab \right)^{1/2} \)
C). \( \left( ab \right)^{1/4} \)
D). \( \left( ab \right)^2 \)
22). The value of \( \Large \left[\left( \frac{p}{q} \right)^{-1} \right] ^{-1}\) is
A). \(\Large \frac{p}{q} \)
B). \(\Large \frac{q}{p} \)
C). \(\Large - \frac{p}{q} \)
D). \(\Large - \frac{q}{p} \)
23). The value of \( \sqrt{2\sqrt{2\sqrt{2\sqrt{2}}}} \) is
A). \( \large 2^{1/2} \)
B). \(\large 2^{1/4} \)
C). \( \large 2^{1/8} \)
D). \(\large 2^{1/16} \)
24). Rationalising factor of the surd \( \sqrt{a} - \sqrt{b} \) is
A). \( \Large \sqrt{a} + \sqrt{b} \)
B). \(\Large \frac{1}{\sqrt{a}} + \frac{1}{\sqrt{b}} \)
C). \(\Large \frac{1}{\sqrt{a} + \sqrt{b}} \)
D). \(\Large \frac{1}{\sqrt{a} - \sqrt{b}} \)
25). If \(\Large 2^{2x - 5} = \frac{1}{8} \), then the value of x is
A). 1
B). 2
C). 3
D). 4


26). Square root of a perfect square containing 'n' digits has how many digits?
A). \(\Large \frac{n+1}{2} \)
B). \( \Large \frac{n}{2} \)
C). Either a or b
D). None of these
27). Value of \( \Large \sqrt[3]{343} \times \sqrt[3]{-125} \) is
A). 35
B). -35
C). \( \Large \frac{7}{5} \)
D). \( \Large \frac{5}{7} \)
28). If \( a^3 = b^3 + c^3 + d^3 \), then least value of 'a' is
A). 3
B). 6
C). 9
D). 12
29). The value of \( \Large \frac{9}{\sqrt{11} + \sqrt{2}} \) is
A). \(\left( \sqrt{11}+\sqrt{2}^2 \right) \)
B). 9\(\left( \sqrt{11}+\sqrt{2} \right) \)
C). \(\left( \sqrt{11} - \sqrt{2} \right) \)
D). None of these.
30). Rationalising factor of \( a^2 + ab + b^2 \) is
A). a + b
B). \( a^2 + b^2 \)
C). \( a^2 - b^2 \)
D). a - b
Go to :
Total Pages : 36