Number System Questions and answers

  1. Aptitude
    1. Approximation
    2. Average
    3. Boat and Stream
    4. Compound interest
    5. Discount
    6. Linear Equations
    7. Mensuration
    8. Mixture and Allegation
    9. Number series
    10. Number System
    11. Partnership
    12. Percentage
    13. Permutation and combination
    14. Pipes and Cisterns
    15. Probability
    16. Problem on ages
    17. Profit and Loss
    18. Ratio and Proportions
    19. Simple and compound interest
    20. Time and Distance
    21. Time and work
    22. Trains
    23. Unitary Method
    24. Word problems
    25. Work and Wages
31). Rationalising factor of \(a - \sqrt{b} \) is
A). \(-a + \sqrt{b} \)
B). \(a - \sqrt{b} \)
C). \(-a - \sqrt{b} \)
D). \(a + \sqrt{b} \)
32). 297144 is divisible by
A). 3
B). 9
C). 6
D). All of these
33). The number 3, 116 and 365 is divisible by
A). 5
B). 7
C). Both a and b
D). None of these
34). 1265 is divisible by
A). 2
B). 3
C). 10
D). 11
35). What is the least value assigned to # so that the number 63576#2 is divisible by 8?
A). 2
B). 3
C). 4
D). None of these


36). What is the remainder when \( \Large x^{40} + 2 \) is divided by \( \Large x^{4} + 1 \)?
A). 1
B). 2
C). 3
D). 4
37). What is the place value of 6 in 65489203?
A). \( \Large 6\times10^{5} \)
B). \( \Large 6\times10^{4} \)
C). \( \Large 6\times10^{7} \)
D). \( \Large 6\times10^{8} \)
38). Find the face value of 6 in 652410.
A). \( \Large 6\times10^{5} \)
B). \( \Large 6\times10^{4} \)
C). 6000
D). 6
39). Find the sum of the face values of 9 and 6 in 907364
A). 15
B). 20
C). 9
D). 18
40). Find the sum of place and face values of 8 in 43836.
A). 88
B). 808
C). 880
D). 888
Go to :
Total Pages : 36