General Knowledge >> Economy >> Industries and Infrastructure
11). Which of the following agencies has the power to declare any industrial unit as a potentially sick unit?
A). BIFR B). MRTPC
C). FICCI D). IRBI
12). The most important small-scale industry in India is that of :
A). textiles B). jute
C). jewellery D). handloom
13). UTI has been divided into the parts UTI-I and UTI-II. Which part has been kept under the control of the government?
A). UTI-I B). UTI-II
C). Both of the above D). None of the above
14). Which part of separated UTI is under SEBI's regulation:
A). UTI-I B). UTI-II
C). Bothe the above D). None of the above
15). Which of the following is not sponsored of newly established UTI-II?
A). Punjab National Bank B). General Insurance corporation
C). Lige Insurance Corporation of India D). State Bank of India
16). The largest importer country of Indian textile is :
A). Italy B). Germany
C). Singapore D). USA
17). Indian Railways earn the maximum revenue from :
A). passenger fare B). freight
C). traffic tax D). passenger tax
18). Which industry earns the second highest not foreign exchange from the trade?
A). Gems and ornaments B). Textile industry
C). Steel industry D). Engineering goods industry
19). Which of the following measures is not likely to help in improving India's balance of payments position?
A). Devaluation of the rupee B). Encouragement of import substitution
C). Imposition of higher duty on imports D). Imposition of higher duty on exports
20). Under perfect competition :
A). any firm can influence price in the market B). any firm can influence supply in the market
C). any firm can influence price and supply in the market D). no firm can influence price and supply in the market